Vervoerspilot moet in najaar van start gaan

De pilot openbaar vervoer gaat de gemeente de komende twee jaar €100.000,- kosten. De rest van de kosten, €860.000,-, worden betaald door de provincie.

De raad buigt zich binnenkort over het voorstel van b en w om de nodige financiële middelen beschikbaar te stellen om het openbaar vervoer op het eiland te verbeteren. Deze verbetering houdt onder meer een explosieve groei in van het aantal opstapplaatsen, dat van 50 naar 130 gaat. Ook de tijden dat het openbaar vervoer beschikbaar is, worden verruimd. De bedoeling is de bussen te laten rijden van de eerste tot de laatste boot. Daarbij worden geen vaste routes gereden, maar wordt aanvraaggestuurd gewerkt. Dit zou tot gevolg moeten hebben dat er geen lege bussen meer rijden en dat de reizigers sneller op hun bestemming zijn. De ritprijs is €3,- ongeacht de afstand, tussen NS-station Den Helder en elke bestemming op het eiland. Er komen kaartautomaten die ook met de OV-chipkaart gebruikt kunnen worden. De OV-kaart zelf is in het nieuwe openbaar vervoer niet geldig. Mensen die tot een uur van tevoren vervoer bestellen, komen gegarandeerd op tijd aan. Het grootste deel van de kosten gaat naar de regiecentrale, die het openbaar vervoer regelt. Deze wordt door de provincie betaald. De gemeente draagt alleen de financiële lasten van een accountmanager en trekt daartoe twee jaar lang €50.000,- uit. Als de gemeenteraad met het plan instemt, kan de pilot dit najaar van start gaan. De provincie garandeert dat gedurende de looptijd van het project, twee jaar, niet bezuinigd wordt op het openbaar vervoer op het eiland. Daarmee behoudt het eiland een openbaar-vervoernet, waar dat in vergelijkbare gemeenten aan de overkant al wegbezuinigd of op zijn minst geminimaliseerd is.


Gemeente bespaart op nieuw ARBO-plan

Door geen gebruik meer te maken van een ARBO-dienst, maar van een op het eiland woonachtige bedrijfsarts, bespaart de gemeente ruim €18.000,- per jaar.

Dat blijkt uit het nieuwe ARBO-beleidsplan dat deze week door het college werd aangenomen. Het plan, dat voor vijf jaar werd vastgesteld, is grotendeels gebaseerd op het bestaande plan en zal desgewenst tussentijds worden geëvalueerd. De €18.636,- door het wegvallen van de ARBO-dienst structureel wordt bezuinigd, wordt toegevoegd aan de algemene reserve.