Jubileumtentoonstelling 'Bieb'

De Openbare Bibliotheek viert dit jaar het 50-jarig jubileum, maar al in 1888 schreef de Texelse Courant over bibliotheekwerk. Donderdag 22 mei opent de bibliotheek een jubileumtentoonstelling.

In een halve eeuw zijn talloze bezoekers over de drempel gegaan. En waren er tal van activiteiten, zoals Kinderboekenweken, klassenbezoeken, theatervoorstellingen, lezingen, tentoonstellingen, cursussen. Vaak weten Texelaars niet dat ze bij zo'n gelegenheid zijn vereeuwigd. De bibliotheek heeft een greep uit alle jaren van dit fotoarchief tentoongesteld. Vooral veel groepen kinderen zijn gefotografeerd, er staat altijd wel een bekende op. Tevens zijn er krantenknipsels en foto's over de bibliotheek uit de afgelopen jaren bewaard en ingeplakt.

In het archief van de Texelse Courant komen al in 1888 artikelen voor over bibliotheekwerk. Blijkens een advertentie in dat jaar nam wed. P. Visser uit de Weverstraat de leesbibliotheek van de vroegere Boekhandel Moojen over. Er bestond in 1888 ook al een bibliotheek georganiseerd door het departement Texel van het Nut van het Algemeen. In de krant van 26 oktober 1940 staat dat bibliotheken geen anti-Duitse boeken meer mogen uitlenen. In 1946 doet J.H. BrĂ¼gemann voor zijn bibliotheek een oproep: 'Te koop gevraagd: in goede staat zijnde Kinder-, Detective-, Romans- en Wildwest boeken.' Hoe de geschiedenis zich min of meer kan herhalen blijkt uit de krant van 6 februari 1960: 'Nu is het dan zover! De Nutsspaarbank heeft een nieuw gebouw en de bibliotheek krijgt onderdak in een apart gebouwtje achter in de tuin van de bank, ingang Kantoorstraat. Het bestuur van de Nutsspaarbank heeft dit keurig afgewerkte gebouwtje aan de Nutsbibliotheek in bruikleen afgestaan, een geste, die door het bestuur van de bibliotheek zeer op prijs wordt gesteld.' Uit de krant van 22 oktober 1914: 'Met de heropening van de bibliotheek is tevens de volgende maatregel ingevoerd, die elders met succes wordt toegepast en waarvan in de komende dagen ook hier veel heil wordt verwacht. Voortaan worden slechts aan houders van kaarten op naam en vertoon daarvan, boeken uitgereikt. Wordt nu door den houder van zoo'n kaart een boek n i e t in behoorlijke toestand weer ingeleverd, dan wordt op z'n kaart een rood stempel gezet en wanneer die kaart driemaal dat stempel draagt, hem het verder gebruik van de bibliotheek ontzegd."

Kinderen van groep acht van de Jozefschool hebben meegedaan aan een project om mensen te interviewen over hun ervaringen met de bibliotheek. Mediacoach Vivianne Neeteson gaf les over interviewen en over het gebruik van tablets en moderne videocamera's om alles op te nemen. Een compilatie van deze gesprekken is doorlopend te zien op een scherm.