Welke doelen in Waalenburg halen?

Welke doelen streeft de provincie na bij de inrichting van Waalenburg?, is de vraag die we voorlegden aan de provincie.

'We streven in dit gebied zowel botanische doelen als doelen voor weidevogels na. In Waalenburg is al veel (in internationaal opzicht) bijzondere natuur aanwezig. Er is een zeldzame combinatie te vinden van natte en droge natuur en van zoet en zout water. Deze natuur wordt verder versterkt en uitgebreid, temeer omdat de natuurwaarden in Waalenburg achteruit gaan. Door het natuurlijke systeem te herstellen en daardoor in het gebied meer variatie in milieufactoren te creëren (nat/droog/zoet/zout) biedt dit meer gelegenheid voor de natuur zich te kunnen ontwikkelen. Het gaat bijvoorbeeld om de ontwikkeling van vochtige hooilanden, zilte graslanden, droge schraallanden, brakke watervegetatie en fauna en het behoud en ontwikkeling van geschikt gebied voor diverse soorten vogels (o.a. weidevogels).

Door de omgeving kan worden meegedacht over recreatie (welke vormen, routes, zonering, welke voorzieningen), ontsluiting (op welke manier kunnen De Staart en Westerboersweg worden aangepast) en de wijze van realisatie van de natuurdoelen. Bijvoorbeeld: welke mogelijkheden zijn er voor natuurbeleving vanuit recreatieve voorzieningen en kan de belevingswaarde worden vergroot door bijvoorbeeld begrazing met schapen?.

Ideeën en wensen moeten passen binnen de gestelde kaders. Zoals dat een meer natuurlijk waterregime noodzakelijk is. Daarbij geldt dat er geen wateroverlast mag optreden naar de omgeving. Voorwaarde is ook behoud en waar mogelijk versterking van landschappelijke en cultuurhistorische waarden van het gebieden. Het gebied behoudt haar open karakter, daarnaast wordt de oorspronkelijke kreek hersteld. Het betreft een polder die door de mens is ontgonnen. De perceelsindeling is daarbij van cultuurhistorische waarde en blijft op de meeste plaatsen behouden en zal mogelijk op enkele percelen worden hersteld. Verder: versterken van natuurgerichte recreatiemogelijkheden: de natuur moet beleefd kunnen worden. De Staart kan in aangepaste vorm open blijven. Deze weg moet optimaal worden ingericht, passend bij de natuurdoelen van het gebied en de recreatieve functie.

En ten slotte moeten wensen en ideeën passen binnen het budget dat de provincie hiervoor beschikbaar heeft gesteld. Dit is een bedrag van €4,75 miljoen.