Bezoekers van de bijeenkomst van de klankbordgroep van Waalenburg luisteren naar de uiteenzetting over de inrichting.
Bezoekers van de bijeenkomst van de klankbordgroep van Waalenburg luisteren naar de uiteenzetting over de inrichting. Foto: Gerard Timmerman

Meedenken over plan

inrichting Waalenburg

Verkeersremmers of andere maatregelen om de snelheid van het verkeer op De Staart om laag te krijgen. Het was één van de uitkomsten van de eerste bijeenkomst van de klankbordgroepen voor de herinrichting van het gebied WaalenBurg.

Zo'n 45 aanwonenden en andere belanghebbenden dachten dinsdag 13 mei mee over onder meer de recreatiemogelijkheden, de ontsluiting van het gebied en het waterplan om de natuur in het gebied natter te maken. Tijdens de bijeenkomst werd ook de nieuwe projectsite www.noord-holland.nl/natuurtexel onder de aandacht gebracht. Het leverde volgens de provincie veel nuttige informatie op. Suggesties waren er onder meer over de wijze waarop het gebied wandelend, fietsend of te paard kan worden beleefd. Anderen gaven aan dat daarbij de kwetsbare delen van de natuur moeten worden ontzien. Ook werd geopperd om meer uitkijkpunten te creëren en meer excursies in het gebied te organiseren. Veel deelnemers vonden het belangrijk dat er bij De Staart fysieke maatregelen worden getroffen om de snelheid te beperken. Bordjes of een drempel zijn onvoldoende. Tips waren er ook over het realiseren van parkeerplaatsen.

Er werden ook zorgen geuit. Er bestaat angst voor meer ganzenoverlast? En hoe garanderen we dat de omgeving geen overlast krijgt als er een nieuw waterpeil komt om de gewenste nattere natuur te realiseren? Belangrijke punten die de provincie en de partnerorganisaties meenemen in het verdere planproces. 'Duidelijk is dat de omgeving hier zorgen over heeft en dat we deze zorgen serieus nemen. Deze zorgpunten hebben onze aandacht, we gaan er zorgvuldig verder mee en komen er de volgende klankbordavond op terug', aldus een woordvoerder.

Er waren twee sessies, één met vertegenwoordigers van bewoners, ondernemers, natuurliefhebbers en andere belangenorganisaties en één met omwonenden, grondeigenaren en pachters. Programmamanager Nora Koppert en omgevingsmanager en ecoloog Anton Heesterbeek gaven uitleg over het doel en de kaders waarbinnen kon worden meegedacht. Hiermee gingen aanwezigen in groepjes aan de slag. Koppert: 'We hebben veel nuttige input gekregen, hier wordt het plan zeker beter van. Ideeën die passen bij de natuurdoelstellingen en uitvoerbaar zijn, nemen we mee. En het is ook goed te weten waar de zorgen liggen, zodat we hier verdere actie op kunnen ondernemen.' De avond maakt onderdeel uit van het proces om te komen tot een 'gedragen inrichtingsplan'. De komende weken wordt de inbreng bekeken. Vóór de zomervakantie is er nog een klankbordgroepavond. Hierna wordt een conceptplan opgesteld, dat tijdens een inloopavond in het najaar wordt toegelicht. Dan kunnen alle belangstellenden hun mening geven en is er ruimte voor het inbrengen van de laatste suggesties en ideeën. De stuurgroep (waarin de bestuurders van de betrokken organisaties deelnemen) neemt uiteindelijk het besluit over het plan dat wordt uitgevoerd. De provincie hoopt dat eind 2014 kan worden gestart met de voorbereiding van de uitvoering, zodat vanaf 2015 de daadwerkelijke inrichting kan starten.

Meer informatie is te vinden op www.noord-holland.nl/natuurtexel. Hierop staat ook informatie over andere projecten op Texel waar de provincie en partners de natuur verder ontwikkelen.