Achter de schermen

Vlag veroveren

Zou het doelbewust zijn geweest? Ik kan het me bijna niet voorstellen. Maar toch is daar sluimerend wat twijfel. Ergens zie ik in gedachten voor me hoe in 2011 een paar Amelanders in een bruin café onder het genot van een plaatselijk Nobeltje de koppen bij elkaar steken.

De verhoudingen met Texel binnen Waddenverband zijn in die dagen nog wat stroefjes, dus het kan geen kwaad die Texelaars eens een leuke poets te bakken. Maar hoe? Het ene na het andere idee rolt over tafel, totdat opeens iemand roept: 'We gaan de vlag veroveren'. Het wordt stil. Dit klinkt interessant.

De koppen gaan extra dicht bij elkaar, niemand hoeft te horen wat er besproken wordt. Binnen vijf minuten ligt er een geniale poets op tafel. Groot is de voorpret en bulderend is het gelach op Ameland een aantal weken later.

De bedenker van de poets staat midden in hetzelfde café te zwaaien met de zojuist geprinte notulen van burgemeester en wethouders van Texel. Het staat er echt zwart op wit: Texel stopt met het aanvragen van de Blauwe Vlag voor de stranden, omdat 'onderzoek op Ameland' heeft uitgewezen dat die vlag maar weinig invloed op het toerisme heeft. Het aanvragen van het internationaal keurmerk kost elk jaar 3500 euro en dat geld kan de gemeente wel anders besteden.

Onderzoek op Ameland? Daar in dat Amelander café weten ze wel beter. Een extra grote fles Nobeltje wordt juichend opengetrokken. Niet te geloven dat Texel erin is getuind. 'Geen woord hierover met anderen', roepen de Amelanders tegen elkaar en de glazen worden geheven op een meer dan geslaagde grap.

Zou het zo gegaan zijn? De werkelijkheid zal wel weer anders zijn. Feit is echter dat op Ameland sinds 2011 onverminderd de Blauwe Vlag is blijven wapperen op de stranden. Zouden die Amelanders dan hun eigen onderzoek in de wind hebben geslagen? Zou de conclusie 'dat de vlag weinig invloed op het toerisme heeft' , voor hen niet gelden? Dat is iets wat ik me toch moeilijk kan voorstellen.

Het collegebesluit van 18 oktober 2011 om te stoppen met de vlag zal ongetwijfeld zorgvuldig zijn genomen, maar publicitair mist Texel sindsdien ieder jaar een paar slagen. Alleen de Waddenhaven, die vlag zelf aanvraagt, komt er nu nog elk jaar mooi mee voor de dag.

Voor Ameland is intussen de weg vrij om te verkondigen dat zij 'het enige Waddeneiland zijn' waar de stranden een Blauwe Vlag hebben. Nota bene met dank aan de buren op een ander eiland met eveneens prachtige stranden, maar zonder wapperend blauwdoek. Je zou bijna willen dat je zo'n scenario van 'vlag veroveren' werkelijk van tevoren kon bedenken...

Jeroen van Hattum