Bestuur NIOZ tijdelijk opzij voor waarnemer

Het bestuur van de stichting NIOZ van het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee is tijdelijk teruggetreden. Ir. Harry Baayen is maandag 12 mei als interim bestuurswaarnemer aan de slag gegaan om het NIOZ financieel gezond te maken.

Het NIOZ staat voor ingrijpende bezuinigingen. De basisbijdrage van €15 miljoen, die door moederorganisatie NWO al jaren niet is geïndexeerd, wordt geleidelijk met zeven procent teruggebracht. Anderzijds zijn de kosten door inflatie flink gestegen, terwijl er via projecten uit de markt minder geld binnenkomt. Bij het opstellen van de begroting voor 2014 bleek de financiële tegenvaller groter dan gedacht. Dat blijft niet zonder gevolgen voor de instituten op 't Horntje en de kleinere vestiging in Yerseke, met circa 200 medewerkers in vaste dienst. De uitgaven moeten worden teruggebracht, of dit bereikt kan worden via natuurlijk verloop lijkt op dit moment niet waarschijnlijk', werd in januari gemeld. Over de aard van de ingrepen voerden NIOZ-directie en bestuur toen intensief overleg met directie en bestuur van NWO. Deze week werd bekend dat het NIOZ-bestuur heeft ingestemd met het voorstel van het Algemeen Bestuur van het NWO om een waarnemer voor het bestuur aan te stellen om de financiële situatie van het instituut te verbeteren. Het NIOZ-bestuur zal vanaf heden tot 1 oktober 2014 geen gebruik maken van de wettelijke bestuursbevoegdheden. Waarnemer Ir. Harry Baayen zal zich in het komende half jaar intensiever met het NIOZ bezig gaan houden dan dit voor het nu tijdelijk teruggetreden bestuur mogelijk zou zijn geweest, meldt de NIOZ-directie op de eigen website. 'Zijn grote ervaring als voormalig directeur van Deltares als één van de twee andere grote Nederlandse zeeonderzoeksinstituten naast het NIOZ, maakt hem een bij uitstek geschikte persoon voor deze taak.'

Harry Baayen studeerde Architectuur en Volkshuisvesting aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Hij is dertig jaar verbonden geweest aan het ministerie van VROM, onder andere bij milieubeleid. Baayen is de oprichter van Piano, een kennisnetwerk voor aanbesteding door overheidsorganisaties. Vanuit het ministerie van Verkeer en Waterstaat, was hij kwartiermaker voor het nieuwe onderzoeksinstituut Deltares, waarvan hij eerste directeur was. Deltares bundelt de in Nederland aanwezige kennis, ervaring en specialisten in water en ondergrond, om de internationale kennis- en concurrentiepositie van Nederland te versterken. Over zijn werk als kwartiermaker bij Deltares zei Baayen in een interview: 'De basis van het succes is het plan van aanpak dat je al snel na je aantreden opstelt met je inlener. Dat hoeft niet zeer uitgebreid, zolang maar duidelijk is wat de opdracht is en wanneer de klus geklaard moet zijn. Dat schept duidelijkheid voor alle betrokkenen.' In samenwerking met de directies van het NIOZ en NWO zal Baayen een plan opstellen om de financiële problemen van het NIOZ aan te pakken en waar nodig op korte termijn maatregelen voorstellen om deze op te lossen. Maandag is hij aan de slag gegaan om de mogelijkheden tot verbetering in kaart brengen. Bedoeling is dat hij vóór 1 oktober rapport uitbrengt.