Journalisten filmen hoe Jan-Willem Bakker van De Waddel schapen melkt.
Journalisten filmen hoe Jan-Willem Bakker van De Waddel schapen melkt. Foto: Gerard Timmerman

Internationale pers de boer op

Landbouwjournalisten uit landen rond de Middellandse Zee en omstreken namen maandag een kijkje bij Texelse schapenhouders.

Ze bezochten de bedrijven van veehouder Hans Stark en houders en fokkers Koos Tjepkema en Jan-Willem Bakker. Ze maakten de mediatour op uitnodiging van United Branding van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat spant zich in om de aandacht van buitenlandse journalisten op het Nederlandse bedrijfsleven te richten. 'De journalisten zijn geselecteerd voor een vier- tot vijfdaags bezoek aan ons land', vertelde Peter Stoel van United Branding. Het Texelse programma was samengesteld door LTO afdeling Texel. Het gezelschap bestond uit schrijvende pers uit Tunesië, Jordanië, Griekenland, Marokko Roemenië, Albanië, Algarije en Cyprus. Ze verbleven een kleine week in Nederland en gingen langs bij bedrijven waar schapen en/of geiten worden gehouden en/of gefokt. 'We laten zien hoe hier wordt gewerkt en hoe we omgaan met de dieren', vertelt Peter Stoel. Bij de schapenfokkerij vanTjepkema namen ze een kijkje bij de lammetjes en werd getoond hoe het Texelse schaap op allerlei manieren in de markt wordt gezet. Bij Stark zagen ze tijdens een rondrit met de Jan Plezier hoe deze duinboer te werk gaat en werden ze bijgepraat over het natuurgebied waarin zijn vee graast. Op hoeve 'De Waddel' maakten ze onder meer kennis met de kaasmakerij en zagen ze hoe schapen worden gemolken.

'Let me know what you want to know', sprak Bakker zijn gasten in het Engels toe. 'Texel sheep are very good.' Nartila Maho, journaliste uit Albanië, toonde zich onder de indruk van de blauwe Texelaars bij Tjepkema. 'Die heb ik nog nooit gezien.' Ze sprak met bewondering over de Texelse schapenfokkerij. 'Het is knap hoe de fokkers daar hun sterke punt van hebben gemaakt.' Elpide Lacovidou, tv-presentatrice van Cyprus, bewonderde met name de weilanden. 'Zo groen als het hier is, bij ons ziet het er heel anders uit.' Ze vertelde hoe ze van plan is op de nationale televisie van Cyprus een item over de schapenhouderij te maken. 'Ook over Texel.' Er werd overnacht op vakantiepark De Krim.