Ondersteuning bij werk en inkomen.
Ondersteuning bij werk en inkomen.

Ondersteuning bij werk en inkomen

Vanaf 1 januari 2015 spreken we niet meer over de Wet werk en bijstand (Wwb), Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong) en Wet sociale werkvoorziening (Wsw) maar over de Participatiewet. Wat houdt deze nieuwe wet in?

Met de Participatiewet komt er één regeling voor iedereen die voorheen een beroep deed op de Wet werk en bijstand (Wwb), Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong) of Wet sociale werkvoorziening (Wsw). De gemeenten moeten zorgen dat deze mensen zoveel mogelijk werk kunnen vinden en het inkomen aanvullen indien mensen niet (geheel) het minimumloon kunnen verdienen.

Het motto is: Iedereen doet mee. Meedoen in de samenleving is belangrijk voor het individu en de samenleving. Bij voorkeur door het hebben van een baan, of als dat (nog) een brug te ver is, door op één of andere manier te participeren in de samenleving. De wet is dan ook bedoeld voor alle inwoners die ondersteuning nodig hebben op het gebied van werk en inkomen. Of dat nu om het vinden van werk gaat, het verkrijgen van een inkomen of om vergoeding van bijzondere kosten.

In tegenstelling tot eerdere plannen gaan de mensen die al een Wajong-uitkering voor 2015 toegekend hebben gekregen, niet over naar de ge­meente, Zij blijven bij het UWV. De huidige groep 'Wajongeren' krijgt dan ook niet te maken met bijstand.

Vanaf 1 januari 2015 komen er geen nieuwe mensen op de wachtlijst van sociale werkplaatsen en stromen ook geen mensen meer de Wsw in vanaf de oude wachtlijst. Dat betekent dat mensen met een arbeidsbeperking bij reguliere werkgevers aan de slag moeten. Alleen voor mensen die volgens het UWV echt niet kunnen functioneren op een 'gewone' werkplek, moeten de gemeenten straks zorgen voor beschutte banen.

Een aantal regelingen op het terrein van werk en inkomen (voorheen Wet werk en bijstand) wordt aangescherpt. Er komt een zogenaamde kostendelersnorm voor mensen die gezamenlijk een huishouden voeren en de arbeidsverplichting wordt strenger toegepast. Naast meer aandacht voor de minima kan er voor uitkeringsgerechtigden een tegenprestatie worden opgelegd. De gemeente blijft verantwoordelijk voor het verstrekken van de bijstandsuitkeringen.

Werkgeversorganisaties en de bonden willen samen meer verantwoorde­lijkheid nemen voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. Samen met het UWV en met de gemeenten willen zij samenwerken in zogenaamde werkbedrijven. In totaal 35 voor het hele land, welke samenvallen met de huidige arbeidsmarktregio's. Dit betekent dat een goede samenwerking met werkgevers niet alleen nuttig, maar ook noodzakelijk is.

De Tweede Kamer heeft in februari 2014 met een ruime meerderheid ingestemd met de Participatiewet. Als ook de Eerste Kamer instemt, treedt de wet op 1 januari 2015 in werking. De middelen voor de uitvoering van de Participatiewet worden samengevoegd tot één Participatiebudget. De gemeenten zullen met een uitbreiding van de doelgroep en tegelijkertijd een forse bezuiniging op het budget de juiste keuzes dienen te maken.