Broodfonds houdt ledenvergadering

De 36 personen die vanaf het eerste uur betrokken zijn bij het Broodfonds Texel, houden maandag 12 mei de eerste ledenvergadering.

Tijdens deze vergadering zetten de aanwezigen hun handtekening, waarmee ze lid worden van de vereniging die vanaf 1 juni operationeel zal zijn. Het eerste bestuur wordt gevormd door Carst Komdeur (voorzitter), Jacco van Pel (secretaris) en Frans van Westenbrugge (penningmeester).De vergadering wordt gehouden in De Lindeboom en begint om 20.00 uur. Een Broodfonds bestaat uit twintig tot vijftig ondernemers, die elke maand geld opzij zetten op een persoonlijke rekening. Wie langdurig ziek is, krijgt van de anderen maximaal twee jaar schenkingen om rond te komen. Daarbij is de eerste maand na ziekmelding voor eigen rekening. Broodfonds Texel heeft op dit moment een kleine 40 leden, er is dus nog ruimte om mee te doen. Dit kan op twee momenten in het jaar. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met bestuur@broodfondstexel.nl.


Tientallen motoren met een automotor

Motorfietsen met een automotor. Daarvan zijn er zaterdag enkele tientallen te bezichten bij Smitbros, het bedrijf in handel en restauratie van motorfietsen van Hans en Alfons Smit aan de Marsweg bij Den Burg.

Wegens een defect, te weinig pk's of om andere reden vervingen eigenaars het blok onder hun motorfiets door een automotor. Ook zijspanrijders wisselden hun blok wel eens om. Zelf zijn de Smitten in het bezit van enkele BFG-machines die zijn uitgerust met het blok van een Citroën GS. Ze werden zelfs in serie gefabriceerd. Zo rijden er tegenwoordig ook motorfietsen met een dieselmotor rond. Zaterdag komen eigenaars van dergelijke motorfietsen, in allerlei varianten, uit het land naar Texel. Op de open dag vanaf 10.00 uur zijn naar verwachting enkele tientallen motorfietsen met een autoblok te zien. Bezoekers kunnen ook een kijkje nemen bij de verzameling oldtimers van de gebroeders Smit.


Concert

In De Burght aan de Binnenburg wordt zaterdag 17 mei een gezamenlijk concert gegeven door het Amsterdams Jeugdorkest en het Fortissimo-orkest van Artex. Aanvang 16.00 uur, toegang is gratis.