Tijdens een speciale uitzending werd dinsdagmiddag afscheid genomen van de groep medewerkers van Radio Texel.
Tijdens een speciale uitzending werd dinsdagmiddag afscheid genomen van de groep medewerkers van Radio Texel. Foto: Jeroen van Hattum

'Mooi moment om te stoppen bij jubileum'

'Het is gewoon goed zo', aldus radiomaakster Wil Beers dinsdagmiddag in een speciale uitzending van Radio Texel. 'De viering van het jubileum is een mooi moment om afscheid te nemen.'

Liefst negen medewerkers hebben deze week tegelijk afscheid genomen van de lokale omroep die het 25-jarig bestaan viert. De meeste van hen zijn vanaf de start in 1989 bij de omroep betrokken geweest. De negen zijn Jan Wieten, Geertje Wieten, Wil Beers, Matt van Beek, Gerrit Verhoeven, Arie Blom, Lo van der Wulp, Hanny van der Vis en Roelie Bakker. Acht van hen zaten dinsdagmiddag in de studio voor een gezamenlijk interview door voorzitter Hans Eshuys.

Roelie Bakker werd benoemd tot erelid van Radio Texel. Zij kwam begin jaren zeventig via de zondagsschool bij de toenmalige zieken- en bejaardenomroep, waarna ze bij De Lichtboei actief werd en vanaf 1989 bij Radio Texel. Bakker was een bekende stem op de radio en ze was voorzitter en vice-voorzitter.

Jan Wieten maakte in de jaren tachtig zijn opwachting bij De Lichtboei. Hij vertelde met smaak hoe hij in de begindagen ooit een week door Drenthe trok om opnames te maken over de Texelaars die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Assen zaten. De afgelopen jaren was hij samen met zijn vrouw Geertje, sinds 2004 actief bij de radio, de drijvende kracht achter Klassiek op Zondag. Geertje Wieten was eveneens actief bij de religieuze programma's op woensdagavond.

Zilveren jubilea ook bij Hanny van der Vis, Wil Beers, Arie Blom, Matt van Beek en Gerrit Verhoeven. De laatste was vooral bekend als presentator van Sport Lokaal en verslaggever bij de Wampex, de autocross, de Zestig van Texel, de Ronde om Texel en andere sportevenementen waar de radio live verslag van deed. Verhoeven zorgde er ook voor dat Radio Texel een eigen website kreeg.

Van Beek was de technische man en samen met zijn vrouw Wies de drijvende kracht achter het programma Country Time. De twee zijn voor en achter de schermen ook op diverse andere fronten actief geweest om de lokale omroep goed te laten functioneren.

Blom was eveneens maker van Klassiek op Zondag en Hanny van der Vis deed vaak techniek van programma's. In het afscheidsprogramma vertelde ze vroeger ook gepresenteerd te hebben, maar het werk achter de schermen in de techniekruimte beviel haar wel zo goed.

Verhoeven vertelde hoe hij in 2012 voor een uitzending Dorian van Rijsselberghe aan de telefoon kreeg, kort nadat hij in Weymouth Olympisch kampioen windsurfen was geworden. 'Aan de ene lijn had ik al contact met Adriaan van Rijsselberghe en Dorian kwam er aan een andere lijn bij toen hij van het water kwam. Hij kwam meteen naar Radio Texel toe. Dat was zo'n geweldig moment.'

Lo van der Wulp werkte de afgelopen zeven jaar aan diverse programma's mee en Wil Beers was één van de makers van het programma Vlaswiek. Eshuys zette ze tijdens het afscheidsprogramma allemaal in het zonnetje. Het vertrek van de groep betekent volgens Eshuys niet dat het aantal medewerkers drastisch afneemt. 'De afgelopen tijd zijn er negen nieuwe mensen bijgekomen.' Radio Texel telt circa vijftig vrijwilligers. De jubileumuitzending duurt tot zondag 18.00 uur en is te volgen via 106.1 FM in de ether, 98,5 Mhz op de kabel en via www.radiotexel.nl.