Mimi Eelman, Jessica de Graaf en Eva Mondeel van Operatie Onderwijs  Texel zetten zich in voor de toekomst van het basisonderwijs.
Mimi Eelman, Jessica de Graaf en Eva Mondeel van Operatie Onderwijs Texel zetten zich in voor de toekomst van het basisonderwijs. Foto: Gerard Timmerman

'Praat mee over de toekomst onderwijs'

Welke kansen zien we en welke wensen hebben we voor het basisonderwijs? Wat willen we met elkaar bereiken? Eva Mondeel, Mimi Eelman en Jessica de Graaf van 'Operatie Onderwijs Texel' houden 22 mei in De Verzamelpost een gespreksavond.

Een initiatief van drie betrokken Texelaars, allen met een onderwijsachtergrond. Mimi Eelman is voorzitter van de Gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) van Schooltij en moeder van schoolgaand kinderen. Jessica de Graaf, moeder van kinderen op de basisschool, is één van de opstellers van de 'Integrale huisvestingsvisie', die in januari 2014 is besproken met een aantal politieke partijen. Eva Mondeel is leerkracht bij Schooltij, moeder en blogger over onderwijs. Ze organiseerde vorig jaar een aantal bijeenkomsten over het toekomstige onderwijs. Alle drie zijn ze op persoonlijke titel betrokken bij 'Operatie Onderwijs Texel'.

'Het onderwijs is onderhevig aan krimp, die zal nog groter zijn dan het scenario van 2012. Het gaat ongelofelijk hard', zeggen ze. 'Hoe gaan we om met die krimp? Krimp hoef je niet alleen als bedreiging te zien, maar ook als kans om het onderwijs zodanig in te richten dat sprake is van continuïteit van het onderwijs. Als Texelaars kunnen we het ons niet permitteren om niet over de toekomst van het onderwijs na te denken. Wij zijn er van overtuigd dat als we héél Texel mobiliseren we tot de best mogelijke oplossing komen.' Ze hopen op een grote opkomst, met veel vernieuwende ideeën, wel gestoeld op de toekomstvisie 'Passend thuisnabij onderwijs op Texel', opgesteld door alle (Texelse) schoolbesturen en de gemeente en door de raad vastgesteld in 2013.

De drie vertellen hoe de overheid sterke richtlijnen heeft, maar de landelijke politiek inmiddels op een andere lijn zit. Hoe leerkrachten werken vanuit passie, maar door allerlei regels en andere oorzaken onder grote werkdruk staan. Ouders willen die vooral het beste voor kun kind, dorpen graag hun eigen school behouden en de vier schoolbesturen die actief zijn op het eiland hebben ook ideeën. Eva Mondeel: 'We willen onderwijs waar mensen blij van worden en trots op zijn. Zó leuk dat zelfs overkanters voor het onderwijs naar Texel komen.' Ze willen de bijeenkomst zo laagdrempelig mogelijk houden en hopen dat ouders, maar ook ieder met kennis over of interesse voor het onderwerp naar Den Hoorn komt. Er kan bijvoorbeeld worden nagedacht over de suggestie om in plaats van het traditionele vakantieritme, de school vijftig weken per jaar open te houden, wat beter aansluit op de seizoendrukte waarmee veel (ondernemers)gezinnen te maken hebben. De informatie uit de bijeenkomst wordt gebruikt als bouwstenen voor het toekomstig basisonderwijs. Mogelijk rollen er meerdere modellen uit waar een keus uit kan worden gemaakt.

Het begint niet bij nul. Uitgangspunt van het plan is de toekomstvisie 'Passend thuisnabij onderwijs op Texel', opgesteld door alle (Texelse) schoolbesturen en de gemeente en in november 2013 vastgesteld door de gemeenteraad. Onderwijswethouder Hennie Huisman, die de bijeenkomst opent, steunt het initiatief. 'Het is uniek dat politiek, bestuur, scholen en bevolking met elkaar om de tafel gaan om te praten over de toekomst van het eiland.' De avond wordt begeleid door Jurjen van den Bergh, bekend met het onderwijs en ervaren in het leiden van discussies. De bijeenkomst start om 19.30 uur, de inloop begint een kwartier eerder.