Medicijnen en hun effect op lamvlees

Op verzoek van Slow Food Texel verzorgt Frank Gorter maandag 19 mei een rondleiding over zijn bedrijf op de Scholleboe, nabij Den Burg aan de Westerweg.

Tijdens de rondleiding vertelt Gorter over het gebruik van medicijnen in de schapenteelt en het effect daarvan op het vlees. De excursie, die om 10.00 uur begint, is speciaal bedoeld voor professionals uit de horeca en inkopers van lamsvlees. Er is ruimte voor zo'n twintig deelnemers, daarom is aanmelden noodzakelijk. Dat kan via texel@slowfood.nl. 'Ik wil heel graag laten zien wat mijn theorie is achter het boeren zonder antibioticum en hoe ik dat probeer te bereiken', zegt Gorter. 'Daarbij ga ik natuurlijk ook in op de problemen die er op mijn pad komen.' Zo worden enkele veel voorkomende ziektes behandeld en neemt Gorter de bezoekers mee de wei in om daar de samenstelling van de grasmat te bekijken. Tijdens de excursie wordt een lamsbout bereid, die aan het eind wordt geproefd.


Maartenskerk

De Maartenskerk te Oosterend is tot en met 27 oktober elke dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 13.30 tot 16.00 uur open voor bezichtiging. Ook tijdens de rommelmarkten, die gehouden worden op zaterdag 5 en 19 juli en 2 en 16 augustus is de kerk open, dan van 10.00 tot 13.00 uur. Voor (groeps)bezichtiging buiten deze tijden kan contact worden opgenomen met Cor de Wolf (tel. 318432) of Jantine Brouwer (tel. 318946).

Zo wil ik een paar voorkomende dierziekten behandelen (worminfecties bij schapen, Coccidiose, Luchtweg infecties en uierontstekingen, Rotkreupel). Mijn weide beheer en preventie van insleep.

Ik wil jullie ook graag mee naar buiten nemen om de schapen te laten zien en de samenstelling van mijn grasmat.

Verder willen we een lamsbout klaar maken. In het begin de voorbereiding. Daarna verdwijnt de lamsbout in de AGA en kan ik wat vertellen en kunnen we over het bedrijf lopen. Dit inclusief koffie en of thee met iets lekkers en discussie die zo lang moet duren totdat de bout klaar en gaar is (ongeveer 2 uur) waarna er geproefd kan worden ter afsluiting.

Binnen betekent in de schuur (niet verwarmd). Dus ik zou warme kleding meenemen voor in de schuur en voor het buiten wandelen. Goed schoeisel en of laarzen is wel handig, zeker met regenachtig weer.'