De jury ziet toe op de verrichtingen van de scholieren.
De jury ziet toe op de verrichtingen van de scholieren. Foto: Gerard Timmerman

Leerlingen Texelse basisscholen doen praktisch verkeersexamen

Je hand uitsteken als je afslaat, ook bij het verlaten van de rotonde. Het was één van de zaken waarop scholieren werden beoordeeld tijdens het praktisch verkeerexamen dat maandag werd gehouden.

Leerlingen van De Fontein, De Bruinvis, Timotheus, de Kompasschool, de Thijsseschool, de Jozefschool en Stella Maris stapten maandag op de fiets en legden een route af door Den Burg. Goed te herkennen aan de oranje hesjes reden ze door de Burdetstraat, de Drijverstraat, de Bernhardlaan, over de rotonde de Waalderstraat in, om via de Burgerhoutstraat verder te gaan. Hun verrichtingen werden nauwlettend gadegeslagen door juryleden die zich op verschillende straathoeken hadden geposteerd. Het ging ze over het algemeen goed af, zoals op de rotonde Waalderstraat-Bernhardlaan, waar ze goed uitkeken alvorens ze het verkeersplein opreden en hun hand uitstaken bij het afslaan de Waalderstraat in. Waar de kinderen zich aan de regels hielden, bleek dat menig volwassene het minder nauw nam met de voorschriften. Ook automobilisten blijken vaak niet op de hoogte te zijn van de regels, en geven voorrang aan fietsers die de rotonde op gaan, terwijl juist de fietsers voorrang moeten verlenen.

Het praktisch verkeersexamen is een samenwerking tussen de scholen, Veilig Verkeer Nederland en de gemeente.


IVN-aanbod voor 'eerste hulp bij groen'

'Eerste hulp bij groen'. Zo heet het aanbod van de IVN om in samenwerking met specialisten hulp te bieden aan mensen die met natuurontwikkeling aan de slag willen. Op 12 juni houdt het IVN in samenwerking met haar groene partners hierover een bijeenkomst . Initiatieven kunnen worden ingediend tot 22 mei, via http://tinyurl.com/eerstehulpbijgroen.

Corina Bok van IVN: 'In Noord-Holland zijn tal van groene initiatieven en braakliggende gebieden waar men graag mee aan de slag wil. Zelf een stukje natuur te beheren, bijzondere dieren te beschermen of nieuwe groepen bij de natuur te betrekken. Het ontbreekt initiatiefnemers vaak aan een goed netwerk, (financiële) middelen, contacten binnen de overheid of toegang tot specifieke kennis en vaardigheden. IVN kan financiële hulp bieden, maar ook bij de inrichting, het leggen van contacten, vergunningen, etc.

Een vakjury vanuit de verschillende groene organisaties beoordeelt alle initiatieven en selecteert de 25 beste initiatieven. Initiatieven die een kans maken om samen met specialisten zich verder te ontwikkelen. Het meest kansrijke project wordt beloond met een eenmalige bijdrage van 1.000 euro.


Gemini Ziekenhuis start pilot 'COP-zorg'

Het Gemini Ziekenhuis start een pilot 'COP-Zorg': een consultteam voor ondersteunende en palliatieve zorg. Het team heeft als doel een zo hoog mogelijk kwaliteit van leven te realiseren voor mensen die in het ziekenhuis liggen en geen zicht meer hebben op genezing. De pilot start vanaf maandag 12 mei. Artsen en verpleegkundigen kunnen het consultteam inschakelen voor ondersteuning en advies, gericht.