Blauwe vlag bij Waddenhaven, stranden blijven ervan verstoken

Waddenhaven Texel in Oudeschild heeft voor het twaalfde jaar op rij een Blauwe Vlag gekregen.

De vlag is een internationale erkenning dat de jachthaven veilig en schoon is en dat de sanitaire voorzieningen in orde zijn. Jook Nauta, voorzitter van de Stichting Waddenhaven, zegt trots te zijn op de vlag. 'We investeren veel in een kwalitatief goed product waarbij duurzaamheid, natuur en milieu belangrijke onderdelen zijn.' De haven kent bijvoorbeeld al sinds 2001 zonnecollectoren voor warm water in de douches.

Acht jachthavens die ook goed scoren op gebied van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn dit jaar voor het eerst onderscheiden met een Groene Wimpel. De Waddenhaven zit niet bij die acht. Volgens Nauta is nog geen aanvraag voor de Groene Wimpel ingediend. 'Binnen de Stichting Jachthavens Waddeneilanden waarin we samenwerken met de andere vier passantenhavens van de Waddeneilanden heeft Terschelling dit jaar de wimpel aangevraagd om te ervaren welke meerwaarde het biedt. Wellicht dat we ons volgend jaar met de andere eilanden voor een Groene Wimpel melden.' Nauta verwacht dat de Waddenhaven ervoor in aanmerking kan komen.

FEE International in Denemarken, de organisatie achter de Blauwe Vlag, heeft dit jaar 100 jachthavens en 59 stranden in Nederland met de vlag onderscheiden.

Op de Texelse stranden wappert de vlag al een paar jaar niet meer, sinds het college in 2011 besloot te stoppen met financiering van de aanvraag. Dat bespaarde circa €3.500,-. Dat besluit werd mede ingegeven door een onderzoek op Ameland dat een Blauwe Vlag niet bepalend is voor de keuze van een vakantiebestemming en weinig invloed op het toerisme heeft. Op het Friese Waddeneiland zijn de Blauwe Vlaggen sindsdien wel gebleven. Dit jaar zijn er drie toegekend aan de stranden van Hollum en Nes.