Uitleg van Willem Keijzer in de molen van Het Noorden.
Uitleg van Willem Keijzer in de molen van Het Noorden. Foto: Jeroen van Hattum

Open dag Traanroeier en molen Noorden

'Waar staat de generator om de wieken te laten draaien?' Molenaar Willem Keijzer vindt het niet erg als dergelijke vragen worden gesteld.

Samen met andere molenaars pakte hij zaterdag tijdens de Nationale Molendag de gelegenheid om belangstellenden te laten zien hoe een molen werkt.

Met passie vertelde hij bezoekers van molen Het Noorden hoe windmolens draaien en functioneren op systemen die honderden jaren geleden al werden bedacht. 'Zie hoe snel ontwikkelingen tegenwoordig gaan en bedenk dan dat windmolens nog steeds zo functioneren als vierhonderd jaar geleden is bedacht.'

Keijser stond samen met Kees Vinke en Willem Stolk bij de molen van Het Noorden. Molenaars Dirk Haker, Klaas Veenbaas en Ron Latjes gaven tekst en uitleg bij De Traanroeier in Oudeschild. Daar werden voor het eerst pannenkoeken gebakken van volkorenmeel dat in de molen wordt gemalen. Er was ondanks het slechte weer bij beide molens veel belangstelling. Bij De Traanroeier werd zaterdag liefst tachtig kilo meel verkocht.


MR OSG

De medezeggenschapsraad van de OSG verwachr over een week of twee met een advies over de benoeming van interim-rector Chris van Meurs te komen.

Dat heeft Paul Krugers, voorzitter van de mr, desgevraagd laten weten. De medezeggenschapsraad is er niet blij mee dat het college bij de benoeming van de interim aan de mr voorbij is gegaan, maar er wordt vooruit gekeken. Krugers: 'Het is zoals het is, de situatie kunnen we niet meer veranderen en er zijn excuses aangeboden.'

De komende twee weken worden gebruikt om de kwaliteit van het besluit te beoordelen en wordt ook zelf informatie ingewonnen. De mr heeft nog niet met Van Meurs gesproken.