Guus Meeuwis spant zich in om het spandoek tegen de vuurtoren omhoog te hijsen.
Guus Meeuwis spant zich in om het spandoek tegen de vuurtoren omhoog te hijsen. Foto: Jeroen van Hattum

Nieuw vuurtorenbier

Het was even spannend met de harde wind, maar het lukte de Texelse Bierbrouwerij vrijdagmiddag om de onthulling van het nieuwe Texelse Vuurbaak met een groot spandoek tegen de Eierlandsche vuurtoren aan te kondigen.

Guus Meeuwis was aanwezig als publiekstrekker om het nieuwe bier te presenteren, maar het waren in eerste instantie toch de wind en het spandoek die de meeste aandacht trokken. Met behulp van vuurtorenmedewerkers André Eelman en Judith Vlaming wisten de medewerkers van de bierbrouwerij alles in goede banen te leiden, waarna Meeuwis en directeur Maurice Diks van de Texelse Bierbrouwerij het ruim twintig meter lange spandoek tegen de vuurtoren omhoog hesen. Daarmee werd bekengemaakt dat het nieuwe bier de naam Texels Vuurbaak heeft gekregen. Meeuwis en Diks proefden als eersten het bier. De onthulling werd bijgewoond door een hoop mensen die graag met de zanger op de foto wilden. Dat de zanger het bier presenteerde, was bijzonder, omdat hij lang niet op elk verzoek ingaat. Het nieuwe vuurtorenbier was één van de diverse hoogtepunten van de bierbrouwerij die afgelopen weekend het 15-jarig jubileum vierde. Zaterdag had de brouwerij een open dag die goed werd bezocht en 's avonds was er het optreden van Guus Meeuwis waar de brouwerij een rol in speelde als partner van het concert. Dat was onder meer te merken aan het feit dat er Texelse bier werd geschonken op het concertterrein. Ook wapperden er vlaggen van de Texelse bierbrouwerij. Bij de brouwerij zelf was er zaterdag ook een optreden van het Oudeschilder Visserskoor. Dat speelde daar, omdat het koor nieuwe kleding van het bedrijf heeft gekregen (Bretonse visserskielen) en dat werd voor het eerst getoond. Met Vuurbaak is de brouwerij op de Ierse toer gegaan. Het is volgens Diks geïnspireerd op Red Ale. 'Als de zon erdoorheen schijnt, kleurt het bier rood en dan is de vuurtoren natuurlijk een prachtige plaats om het te presenteren.' De Eierlandsche vuurtoren was een inspiratiebron voor het nieuwe bier, omdat de vuurtoren 150 jaar bestaat. Voor Vuurbaak is de gerst in het bier deels vermout en deels geroosterd. De gerst is afkomstig van het eiland. Het nieuwe bier werd vrijdag na de onthulling getapt, zodat bezoekers het meteen konden proeven. De reacties op de smaak van Vuurbaak waren goed.


Jantje Beton

Leerlingen van De Fontein verkopen van 14 tot en met 28 mei loten voor Jantje Beton. De helft van de opbrengst mag de school besteden aan buitenactiviteiten of het opknappen van het schoolplein. De rest gaat naar projecten van Jantje Beton.