Nielson verzorgde met zijn voorprogramma de opwarming.
Nielson verzorgde met zijn voorprogramma de opwarming. Foto: Gerard Timmerman

Guus Meeuwis maakt vrienden met optreden op haven

Wel of geen regen? Dat was zaterdag de grote vraag bij het concert van Guus Meeuwis. Het antwoord pakte gunstig uit: op een bui na bleef het de hele avond droog in een weekend dat verder doorlopend werd geplaagd door regen.

Meeuwis had er zin in en pakte uit met Groots Overzee op de haven van Oudeschild. Daar stond ter hoogte van het dok een met bogen overdekt podium waarop de Brabantse zanger en zijn band speelden. Het podium was niet vergelijkbaar met het grote podium dat elk jaar bij Groots met Zachte G in het PSV-stadion in Eindhoven wordt opgebouwd, maar dat weerhield Meeuwis en band er niet van op de haven dezelfde feestelijke sfeer als in het PSV-stadion te creëren.

Dat begon met het optreden van Nielson (de Dordse Niels Littooij) in het voorprogramma. Al vanaf zijn eerste nummer ("Kop in het Zand") was duidelijk dat Nielson live goed is. Met zijn opgestroopte mouwen gaf hij aan te geloven in goed weer. Na een een half uur kreeg Nielson versterking van Guus Meeuwis die samen met hem een duet zong.

Daarna volgde een vloeiende overgang. Meeuwis bleef staan, zei nuchter 'laten we maar beginnen' en zette "Het kan hier zo mooi zijn" als eerste nummer in. Dat ging moeiteloos over in een vernieuwde versie van "Per Spoor (Kedeng Kedeng)" waarmee de Brabantse zanger duidelijk maakte er een feestelijke avond van te maken. Hij had ook zin in een vroege start (tien over half negen in plaats van de aangekondigde negen uur) waardoor sommige bezoekers die pas vlak voor negen uur arriveerden tot hun verrassing merkten dat Meeuwis al begonnen was.

Twee uur lang kwam de ene naar de andere hit voorbij. Feestnummers en serieuze liedjes wisselden elkaar moeiteloos af. Meeuwis gaf ook meteen een voorproefje van zijn nieuwe nummer "Zonder Jou" dat nog moet worden uitgebracht. Het gooien met bier, een vast gebruik tijdens de concerten in Eindhoven, bleef grotendeels achterwege. Alleen bij 'Het Dondert en Het Bliksemt' vlogen links en rechts de plastic glazen bier door de lucht.

Om half tien gebeurde dan toch wat werd gevreesd: het begon te regenen. Van alle kanten kwamen de poncho's tevoorschijn die overdag nog snel links en en rechts waren gekocht. De regen bleek van korte duur, waarna het de rest van de avond wederom droog bleef. Het was verder wel koud, maar daar hadden veel mensen zich op gekleed. Het optreden werd bijgewoond door bijna drieduizend mensen. Mensen die geen kaartje hadden, konden aan de andere kant van de hekken het optreden ook redelijk goed volgen.

Dat hij zich welkom voelde op Texel maakte Meeuwis duidelijk met het nummer "Armen Open". 'We zijn hier met open armen ontvangen', aldus de zanger. 'De volgende keer bij ons in Eindhoven en dan zullen we jullie met open armen ontvangen.' Eerder op de dag liet Meeuwis tijdens een interview weten dat het hem goed beviel op het eiland. Hij arriveerde donderdag en vrijdag kwamen ook zijn vrouw Valérie en drie van hun vier kinderen naar het eiland. De ouders van Meeuwis waren eveneens aanwezig. Zondag vertrok de familie weer.

Het was voor Meeuwis de tweede keer dat hij op Texel speelde. De eerste keer was in 2002 in de grote tent op het strand bij de Ronde om Texel. De zanger bekende nog niet eerder op vakantie te zijn geweest op het eiland. Een herhaling van Groots Overzee op Texel zit er niet in ('we willen elke keer ergens anders heen'), maar het eiland sprak de zanger wel aan om vaker te bezoeken. 'Het is een mooie plek om je bijvoorbeeld een tijdje af te zonderen en aan nieuwe liedjes te werken.'

Een van de mooiste liedjes van Meeuwis ontbrak zaterdagavond niet; in de toegift bracht Meeuwis zijn ode aan Brabant. De afsluiting was een muzikale toost ("Proosten") waarvoor Meeuwis en band met Skuumkoppe in de handen op het podium verschenen. 'Texel, het was tof.'

Jeroen van Hattum

Volop enthousiasme bij het publiek.
Meeuwis had er zin in tijdens Groots Overzee.
Concertregistratie met een meegebrachte smartphone.
Guus Meeuwis tijdens een duet met Nielson.
Ook buiten het hek werd volop genoten van het concert.
Guus Meeuwis laat zijn gitarist schitteren.
De plaatselijke bierbrouwerij had de TX10 afgehuurd.
Grote drukte op het concertterrein op de haven.
Tijdens de enige bui kwamen de meegebrachte poncho's tevoorschijn.
Guus Meeuwis was met een grote band naar Texel gekomen.
Het podiumlicht zorgde later op de avond voor een sfeervol beeld.