De bij Ceres aangespoelde beverrat van circa zestig centimeter lang.
De bij Ceres aangespoelde beverrat van circa zestig centimeter lang. Foto: Ecomare/Sytske Dijksen

Een niet-alledaags telefoontje bij Ecomare: bij Ceres zou een zestig centimeter lange beverrat zijn aangespoeld.

Het klonk onwaarschijnlijk, maar medewerkster Sytske Dijksen ging voor de zekerheid even poolshoogte nemen. Tot verbazing van haar collega's kwam ze daadwerkelijk terug met een beverrat.

Nooit eerder spoelde een beverrat aan in het Waddengebied. Waarschijnlijk is het dier dood vanuit een rivier of het IJsselmeer in de Waddenzee terecht gekomen. Zeker is dat het dier al geruime tijd dood was. Hij behoorde volgens conservator Arthur Oosterbaan tot de categorie "niet vers", wat betekent dat hij in verregaande staat van ontbinding was.

Beverratten horen van oorsprong thuis in Zuid-Amerika. In de jaren twintig van de vorige eeuw zijn ze naar Europa gehaald voor de pelsdierfokkerij, waaruit dieren zijn ontsnapt. Ze kunnen zich ook in Nederland handhaven en worden, net als de muskusrat, actief bestreden omdat ze een bedreiging vormen voor dijken. Ze komen vooral voor rond de grote rivieren.

Het aangespoelde exemplaar was een volwassen dier. Ecomare maakt het skelet schoon en neemt de beverrat op in de collectie.

Discussie VVD

De VVD houdt maandag 12 mei in Hotel Texel aan de Postweg een discussieavond met kandidaat-europarlementariƫr Jan Huitema en Tweede-Kamerlid Helma Lodders.

De avond begint om 20.30 uur, de zaal is open vanaf 20.00 uur. Lodders en Huitema zijn overdag al op het eiland voor een bezoek aan het Zeewiercentrum van het NIOZ en de zilte landbouw van Marc van Rijsselberghe. Het bezoek staat onder meer in het teken van de verkiezingen voor het Europees Parlement op donderdag 22 mei. Huitema, die zesde staat op de kieslijst van de VVD, is een jonge boer in Friesland die vier jaar bij het Europees Parlement werkte voor hij het melkveebedrijf van zijn ouders overnam. Als hij gekozen wordt, wil hij onder meer zijn stem laten horen in de landbouwcommissie van het Europees Parlement.