Partijen schrikken van kosten

Texels Belang en PvdA hebben geschrokken gereageerd op de kosten die de gemeente maakt voor het verlenen van vergunningen voor evenementen.

De gemeente besteedde volgens een evaluatie in 2013 1764 uren aan vergunningen (verspreid over meerdere afdelingen) waarmee €125.600,- was gemoeid. Edo Kooiman (TB) en Dries Veltkamp (PvdA) wilden tijdens de commissievergadering, waar gesproken werd over het evenementenbeleid, graag weten of die kosten omlaag kunnen.

Aad van Gils (Texel 2010) vroeg zich welk politiek doel gediend was met enkel het noemen van de kosten in de stukken. 'Je zou ook moeten opsommen wat de evenementen allemaal opleveren, dan houdt je winst over.'

Volgens burgemeester Francine Giskes kan dat niet zomaar worden meegenomen in overheidsfinanciën, maar ze hield het goed voor mogelijk dat de investeringen van de gemeente in vergunningen voor opbrengsten zorgen (de zogeheten inverdieneffecten).

Volgens de burgemeester zou het efficiënter mogen, maar gaat er soms de nodige tijd zitten in overleg dat aan een vergunning vooraf gaat. Ze beaamde dat de leges in ieder geval niet kostendekkend zijn, zoals Veltkamp aankaartte. De leges moeten dit jaar nog worden betaald en vanaf 2015 hoeven organisatoren van evenementen bij de gemeente geen kosten meer voor een aanvraag te betalen. De gemeente derft daardoor jaarlijks zo'n €17.000,-.

Van Gils en Nick Ran (VVD) wilden weten waarom Texel voor evenementen andere en zwaardere regels hanteert dan de veilligheidsregio Noord-Holland Noord. Giskes herkende zich niet in die kritiek. 'Ik heb niet het gevoel dat wij strengere regels hebben. Wij moeten de veiligheidsregio soms juist overtuigen dat iets ook kan op die manier die wij voor ogen hebben.'

Ran leek niet overtuigd en wilde graag de formulieren zien die de veiligheidsregio hanteert. Van Gils vroeg de burgemeester om aanvragers van vergunningen niet geregeld te confronteren met NEN-normen zonder daar verder inhoudelijk op in te gaan. Dat zijn regels om overal tot eenzelfde kwaliteitsniveau te komen. 'Het kost nogal wat om ze op te vragen.' Volgens Giskes had Van Gils daar een punt.

Petra Schut (D66) wilde meer weten over de evenementendesk die het Texels Ondernemers Platform aan het opzetten is. Volgens Giskes gebeurt dat in overleg met de gemeente, maar kan het geen kwaad met betrokkenen nog eens door te nemen wat het moet gaan worden. 'Ik merk dat er meerdere beelden over bestaan.'

Volgens de gemeentelijke stukken moet de evenementendesk evenementenorganisaties op Texel steunen op het gebied van vergunningverlening, fondsverwerving, vrijwilligers en andere zaken.