Minder wachttijden en betere kwaliteit

Veerboot Texelstroom kan zo'n 340 personenauto's vervoeren. Dat zijn er 40 meer dan de Dokter Wagemaker, per uur groeit de de capaciteit met 100auto's. Onderzoeksbureau DTV Consultants voorspelt dat de vervoerscijfers tot 2035 zullen stijgen.

Dat laatste is een belangrijke reden om een schip te bouwen dat meer auto's kan vervoeren. Dat leidt volgens TESO tot minder wachttijden en een betere kwaliteit van de dienstverlening. Bijkomend voordeel is dat TESO minder vaak een tweede boot zal hoeven inzetten. Om dat te bereiken wordt het schip vijf meter langer dan de Dokter Wagemaker. Hoewel het bovendek bovendien iets breder wordt, zal de Texelstroom niet veel groter ogen. Dat is te danken aan de aangepaste vorm, met een lagere positie van de stuurhuizen, twee relatief kleine schoorstenen op het A-dek en het ontbreken van een atrium. Daarmee wordt het schip bovendien minder gevoelig voor zijwind, wat de belasting van de fuiken ten goede komt en een besparing van brandstof oplevert. De voorbereidingen voor de bouw zijn begonnen in 2012. Hiervoor zijn 600 wensen en ideeën op haalbaarheid en meerwaarde bekeken door de nieuwbouwcommissie, die bestond uit medewerkers van de disciplines technisch, nautisch en horeca. Uiteindelijk is ongeveer 60 tot 65 procent gehonoreerd. Het uiteindelijke ontwerp van het nieuwe schip is niet revolutionair anders. 'Over het grote geheel zijn we erg tevreden over de Dokter Wagemaker. De meeste verbeterpunten hebben te maken met voortschrijdend inzicht in de techniek', vertelt Projectleider Bert de Jonge.

Directeur Cees de Waal: 'Bij alle investeringen die we aan boord van de Texelstroom gaan doen hebben we nadrukkelijk een afweging gemaakt naar de doelmatigheid daarvan en een kosten-baten-analyse uitgevoerd voor de hele inzetperiode van het schip tot 2040, want het is van belang om duurzaam te investeren, zodat we de kosten van onderhoud en vervanging reduceren.' President-commissaris Dirk de Lugt stelt dat met de komst van de Texelstroom een nieuwe stap wordt gezet in de 'verduurzaming' van de veerdienst en het vervoeren van passagiers tegen lagere kosten. 'Zo kunnen we een bootkaartje over een langere periode betaalbaar houden. Dat wil niet zeggen dat TESO de tarieven nooit meer hoeft te verhogen. Maar als dat moet, gebeurt dat met kleine stapjes, zodat we in 2030 voldoende middelen hebben om weer een nieuw schip te kopen dat de Dokter Wagemaker vervangt.'