Achter de schermen

College

En toen was het er dan toch. Maandagavond dat bevrijdende nieuws: 'Het verheugt me te kunnen melden dat we er uit zijn: de VVD, PvdA Pro Texel en Texel2010 hebben elkaar kunnen vinden…', zo begon het persbericht van 'procesbegeleider' Robbert de Jong. In feite dus een voortzetting van de afgelopen vier jaar, alleen doet D66 nu niet mee. Een meerderheid van acht zetels tegen zeven, mits alle raadsleden deze rit aan boord blijven natuurlijk. Vorige week schreef ik al over alle geruchten en speculaties. Nu weten we dat Hennie Huisman (VVD) en Eric Hercules (PvdA) aanblijven als wethouder en dat Frank Kingma ook mag aanschuiven. Over de portefeuilles zijn de drie het eens. Nu nog het programma, daarover meldt het persbericht dat het concept nog met de achterbannen van de drie coalitiepartijen moet worden besproken en dat het daarna ook aan de rest zal worden voorgelegd. Want politici aan de macht zijn spreken graag van raadsprogramma, 'hoe meer steun vanuit de gemeenteraad voor de toekomst van Texel, hoe beter', zegt de procesbegeleider zelf.

Inhoudelijk meldt het bericht verder niets, dat geeft mij volop de gelegenheid te speculeren over de vraag in hoeverre de drie het met elkaar eens zijn. Ik heb hun antwoorden op onze vijftig vragen er maar eens bijgepakt. Waarover zitten ze op één lijn: Strengere prestatie-eisen Woontij (eens), versoepeling handhavingsbeleid (oneens), bijdragen aan beheer en onderhoud fietspaden SBB (oneens), afsluiten Staart (oneens), inzetten op behoud basisscholen in buitendorpen (eens), opleidingsinstituten werven (eens), bestrijden drugsgebruik als speerpunt (eens), actief handhaven op alcohol en drugs in jongerenketen (eens), investeren in extra ondersteuning vrijwilligers en mantelzorg (eens), digitaal burgerforum (eens), sportvoorzieningen behouden in de buitendorpen (eens) en bijdragen aan kunstgrasveld Texel'94 (eens).

Maar nu waarover ze van maning verschillen: de kernkwaliteiten, herbestemming agrarische bebouwing, nieuwe toeristisch ontwikkeling ten koste van landbouwgrond, jaarrond accommodatie Kogerstrand, splitsen van woningen, Toeristisch Investeringsfonds, extra subsidie STM, pilot Beter Openbaar Vervoer, bouw winkels en horeca Groeneplaats, haalbaarheid energieambitie 2020, toestaan van biovergisting, lokale belasting verhogen voor voortbestaan OSG en de coffeeshop. En dan zijn er nog wat vraagstukken waarop één of meerder partijen 'neutraal' hebben geantwoord, daar kan je dus alle kanten mee op.

Maar over bijna eenderde van de vragen is men het dus niet met elkaar eens. Ik ben benieuwd hoe ze dat met elkaar gaan plooien. Wordt het een akkoord op (hele grote) hoofdlijnen, of is het net als bij de regeringspartijen: de één krijgt op dat punt zijn zin, maar moet dan goedvinden dat de andere op het andere punt zijn zin krijgt? Ruilen we het kunstgrasveld uit tegen de biovergister en de bebouwing op de Groeneplaats tegen de coffeeshop? Binnenkort zullen we het weten.

Dan de menselijke kant. Kunnen de drie wethouders met elkaar overweg? Collegevergaderingen vinden plaats achter gesloten deuren, dus ook hierover ruimte voor speculatie. Huisman en Hercules (H&H) zitten al vier jaar bij elkaar aan tafel en willen met elkaar verder. Tussen die twee moet het dus wel goed zitten. Kingma is nieuw. Hij kent Hercules nog wel uit de raad, maar op onderlinge vriend- of vijandschap heb ik ze nooit kunnen betrappen. Kingma zit volgens mij ook niet in de politiek om vrienden te maken, maar om wat te bereiken. Geen flapuit, kritisch, zeker als het op de centen aankomt. Als wethouder van Financiën beheert hij nu zelf de kas. Gaat dat botsen met H&H, trekken ze elkaar straks over de bestuurstafel, moet Giskes de boel sussen? Of zijn het collegiale, verstandige en besluitvaardige bestuurders? Wordt vervolgd.

Gerard Timmerman