Het college heeft excuus aan geboden aan de MR over het niet informeren over het besluit tot aanstelling van een interim-rector.
Het college heeft excuus aan geboden aan de MR over het niet informeren over het besluit tot aanstelling van een interim-rector. Foto: Archief Texelse Courant

Passeren mr OSG hoog opgenomen in politiek

De benoeming van een interim-rector voor de OSG zonder de medezeggenschapsraad van de school te betrekken, wordt binnen de politieke partijen hoog opgenomen.Dat bleek dinsdagavond tijdens de commissievergadering.

Het college (schoolbestuur) kreeg het verwijt de zaken op scherp te zetten binnen de school en voorbij te gaan aan de toekomstvisie voor de OSG. Daarin wordt over de aanstelling van een nieuwe rector in plaats van een interm-rector gesproken. De medezeggenschapsraad had in de gelegenheid moeten zijn advies over de benoeming te geven.

Wethouder Hennie Huisman (onderwijs) stelde dat het schoolbestuur er niet aan heeft gedacht de mr te informeren. 'Het schoolbestuur is normaal geen gesprekspartner van de mr, dus die klik was er niet.' De wethouder vond het verschrikkelijk hoe het gelopen is. 'Het college heeft inmiddels excuses aangeboden.'

De keuze voor een interim-rector kwam voort uit een gesprek dat Huisman op 13 maart had met Chris van Meurs, de nieuwe interim voor de scholengemeenschap. Huisman had een gesprek met Van Meurs om hem als voorzitter van het college van bestuur van Scholen aan Zee in Den Helder te vertellen dat de raad een dag eerder had ingestemd met de toekomstvisie voor de OSG.

Tijdens dat gesprek ontstond volgens de wethouder gaandeweg het idee dat Van Meurs volgend schooljaar (2014-2015) op de OSG interim-rector zou kunnen worden. Op die manier zouden OSG en Scholen aan Zee letterlijk aan elkaar kunnen 'ruiken en snuffelen' of ze in de toekomst kunnen samenwerken.

Johan Bommerson, verandermanager van de OSG en opsteller van de toekomstvisie, stelde zich dinsdagavond in de commissie op achter de keuze van het college voor de interim-rector. Hij toonde zich wel ontstemd dat Van Meurs op 7 april in Den Helder op school had rondgemaild dat hij twee dagen in de week op Texel zou gaan werken, terwijl volgens Bommerson minstens drie dagen nodig zijn. Dat is inmiddels gecorrigeerd; Van Meurs wordt voor 0,65 fte aangesteld in plaats van 0,4.

Bommerson proefde bij de commissieleden huiver voor het idee dat de OSG met een andere school een bestuurlijke fusie zal moeten aangaan. Hij merkte op dat dat luid en duidelijk in de vastgestelde toekomstvisie staat en dat de school zal moeten om te overleven. Zolang de OSG een eigen BRIN-nummer houdt, blijft het ook een zelfstandige school. Dat is een nummer waarmee de school bij het ministerie staat geregistreerd.

Burgemeester Francine Giskes ging eveneens in op de argwaan in de commissie merkte op dat het college met veranderingen bezig is om de school te behouden. 'Er is geen geheime agenda om de school zo snel mogelijk uit te verkopen en over te hevelen.' Giskes sprak haar vertrouwen uit in Van Meurs en zei te hopen dat de mr bereid is met hem te spreken. Zij benadrukte dat zijn aanstelling niet betekent dat er meteen samenwerking tussen de OSG en Scholen aan Zee zal komen. Dat wordt allemaal nader bekeken. Er was binnen de partijen ook begrip voor het snelle handelen van het college.

Marjan de Groot (Sterk Texel) wilde weten hoe het college omgaat met de denkbare situatie dat de mr de benoeming afwijst. Wethouder Huisman wilde op een dergelijke situatie nog niet vooruitlopen.