Innamepunt voor

afvalwater haven

De Coöperatieve Inkoopvereniging voor Visserijbenodigdheden en de gemeente zoeken samenwerking bij de realisatie van een installatie in voor inzameling van vuil(toilet)water voor schepen in de haven.

Door dit systeem kunnen alle bezoekende schepen in de haven toiletwater afgeven, waarna het in het rioolstelsel wordt overgepompt. Op deze manier wordt voorkomen dat toiletwater in het oppervlaktewater wordt geloosd. Voor pleziervaartuigen is het al verboden te lozen in het oppervlaktewater, maar voor beroepsschepen gold dit verbod nog niet. In de haven van Oudeschild geldt dit verbod voor alle schepen, maar is nog geen innamepunt aanwezig. Vooruitlopend op de regelgeving nemen de CIV en de gemeente, eigenaar van de haven, nu het initiatief om de inname van vuil water, in combinatie met de afgifte van oliehoudende stoffen en brandstoffen duurzaam en innovatief te regelen. De gemeente investeert hier €60.000,- in, Dit geld komt uit de algemene reserve. De CIV is al bezig met een inname- en afgiftepunt voor olie- en brandstoffen op de haven. Daarnaast is de visserijcoöperatie bezig met een plan voor bewerking van af afgegeven olieproducten tot grondstoffen.


Stichting boven NIOZ

kennishaven om

BTW te verrekenen

Om te voorkomen dat de gemeente BTW voor investeringen in de NIOZ-haven niet mag verrekenen, stelt het college de raad voor dat er een stichting komt tussen de Haven BV en de Stichting NIOZ.

Voor de ontwikkeling van de NIOZ-haven tot kennishaven komt een flinke subsidie beschikbaar. Maar daarvan dreigde ruim eenvijfde in de vorm van niet verrekenbare BTW in de staatskas te belanden, omdat de gemeente als vennoot in de BV als mede-eigenaar wordt beschouwd. Met de stichting wordt dit ondervangen, maar houdt de gemeente wel de vinger aan de pols, doordat de gemeente een bestuurder aanstelt in deze stichting. De voorkeur gaat uit naar de huidige directeur van Port of Den Helder. De gemeente loopt hierdoor geen financieel risico. Bedoeling is dat aannemer Ooms in juli start met de werkzaamheden en dat die in het voorjaar van 2015 zijn afgerond.