Het beeld 'Ons in vrijheid spelend kind' bij de Lubertischool,
Het beeld 'Ons in vrijheid spelend kind' bij de Lubertischool, Foto: Gerard Timmerman

Vrijheidsbeeld Georgië geruimd

Omdat de kosten van restauratie van het kunstwerk 'Ons in vrijheid spelend kind' in de tuin bij de Lubertischool in De Koog te hoog zijn, stelt het college de raad voor dit beeld te laten verwijderen.

Het beeld van koper is een symbool voor de vrijheid. Het toont een kind dat speelt met een bal en (vredes)duiven. Het werd op 5 mei 1981 onthuld en is ontworpen door de Georgische kunstenaar Gia Djapavidtse. Het beeldhouwwerk is van Nodar Kvateladsje en is een geschenk van de bevolking van de republiek Georgië aan de gemeente Texel en staat symbool voor de vriendschapsband tussen Texel en Georgië die na de Tweede Wereldoorlog is ontstaan.

In 2000 verdwenen door vandalisme twee duiven die op de benen van het kind zaten. Deze beschadiging en scheuren in het koper door weersinvloeden werden gerestaureerd waarna het beeld in 2001 weer op de oude plek geplaatst kon worden.

Bij de overdracht van het terrein naar de Stichting Schooltij heeft deze organisatie kenbaar gemaakt dat er geen financiële ruimte is om het kunstwerk te onderhouden. Daarom is vorig jaar besloten dat het beeld eigendom blijft van de gemeente. Uit een rapportage van Art Conservation blijkt dat de kosten van restauratie van het kunstwerk €11.056,- zijn. Het college vindt die kosten te hoog en bovendien is er geen budget voor onderhoud. Daarom luidt het advies: verwijderen. In hoeverre de kunst- en cultuurcommissie van de gemeente hierin advies heeft uitgebracht, is niet bekend. 'Dit soort vraagstukken is een dilemma voor de gemeente', stelde wethouder Hennie Huisman bij de bekendmaking van het besluit. De gemeente bezit in openbare ruimte vijftien kunstwerken en 198 kunstwerken in het gemeentehuis en in het gebouw van Leefomgeving. Voor het beheer hiervan is geen personele formatie, onderhoudsplan en budget. Het bedrijf Art Conservation, dat is gespecialiseerd in onderhoud van kunstwerken, heeft offerte uitgebracht voor eenmalig en periodiek onderhoud van de kunstcollectie. Het college stelt de raad voor eenmalig €16.841,- uit te trekken voor reiniging, conservering/restauratie en stabiliseren van de totale kunstcollectie. Dit geld moet uit de algemene reserve komen.