VVD, PvdA en Texel2010 vormen college voor komende vier jaar

VVD, de PvdA Pro Texel en Texel2010 gaan een college vormen voor de komende vier jaar. Dat meldt de procesbegeleider Robbert de Jong in een persbericht.

De contouren van het nieuwe college-akkoord zijn volgens De Jong zichtbaar. 'De inkt is nog nat, maar het verheugt me te kunnen melden dat we er uit zijn: de VVD, PvdA Pro Texel en Texel2010 hebben elkaar kunnen vinden in een programma voor de komende vier jaar. Dat (concept-)programma zal de komende dagen met de achterbannen van de drie coalitiepartijen worden besproken.' Bedoeling is het akkoord daarna ter bespreking aan de gemeenteraad voor te leggen, zodat gekeken kan worden of de steun breder kan worden getrokken dan de college-partijen. Dit vanuit de visie die alle drie de partijen hebben: hoe meer steun vanuit de gemeenteraad voor de toekomst van Texel, hoe beter.

De portefeuilles zijn als volgt verdeeld: Hennie Huisman-Peelen (VVD): Economie, Toerisme, Onderwijs en Zorg. Eric Hercules (PvdA Pro Texel): Wonen, Duurzaamheid, Innovatie en Gebiedsontwikkeling. Frank Kingma (Texel2010): Vergunningen, Gemeentewerken, Verkeer en Financiën. De wethouders zullen tijdens de raadsvergadering van 21 mei 2014 worden geïnstalleerd worden, zo is de verwachting.

In hoeverre de nieuwe portefeuilleverdeling zich verhoudt met die in de oude coalitie wordt uit het persbericht niet geheel duidelijk. Hercules beheert nu Volkshuisvesting, Duurzaamheid, Economie, Toerisme, Cultuur, Ruimtelijke Ordening, Communicatie en Grondzaken. Huisman beheert Welzijn, Onderwijs en Leefomgeving. Visman heeft de portefeuilles Financiën, Monumenten, Archeologie en Natuur en Landschap. Daarnaast sturen zij allen meerdere projecten aan. Vraag is ook op welke vlakken de partijen elkaar hebben kunnen vinden. Met name Texel2010 nam in meerdere kwesties afwijkende standpunten in.