Dames 1 van Texel 94 vieren het kampioenschap na een 6-0 zege op ZAP.
Dames 1 van Texel 94 vieren het kampioenschap na een 6-0 zege op ZAP. Foto: René Pop

Dames 1 Texel'94 zijn kampioen

Groot feest bij Dames 1 van Texel'94 die dit weekend na een 6-0 overwinning op ZAP uit Breezand het kampioenschap in de wacht sleepten.

Het team van coach René Guldemond en assistent Bart Heerschap is een mix van meiden van verschillende leeftijden. 'We hebben een heel goede click met elkaar', vertelt veldspeelster Pamela Heerschap. Ze zit er al vanaf het begin bij en, net als haar vriendinnen, voetbalt ze al vanaf de D'tjes. 'Voorheen waren we vooral goed in countervoetbal, maar nu we steeds beter op elkaar ingespeeld raken, zijn we vooral goed in samenspelen. Combineren is echt onze kracht. Echt leuke acties, middenvelder Sanne Brand heeft een goed schot en ook onze keeper Tahnee Guldemond is van grote waarde.

Meidenvoetbal is bezig aan een opmars. Op Texel is het populair, maar zeker ook in de Noordkop. Pamela: 'Je ziet meer vrouwenteams en ook steeds meer clubs die aan vrouwenvoetbal doen. Voetbal begint bij steeds meer meiden te kriebelen, ook op Texel. Voorheen moesten we ver weg om tegenstanders te ontmoeten, maar nu kunnen we wat vaak dichterbij spelen. Onze tegenstanders worden wel steeds sterker.'

Het eerste deel van het seizoen verliep vlekkeloos voor de Texelse meiden. 'Regelmatig wonnen we met vlag en wimpel, overwinningen van 14-2 en 12-2. Na de winterstop is de competitie opgesplitst. De zes lagere teams werden bij elkaar gezet en ook de zes beter teams kwamen tegen elkaar uit. Toen moesten we er harder aan trekken. Begin april begon het tennisseizoen. Een aantal van onze meiden tennissen en konden er toen niet alle wedstrijden bij zijn. Dat hebben we toen best kunnen merken.' Maar uiteindelijk waren de Texelaars de overkantse meiden de baas. Na de overwinning op ZAP zijn ze met drie punten verschil niet meer in te halen door hun grootste opponent VZV, van wie ze thuis met 7-1 wonnen en uit nog klop kregen met 3-0.

Tot hun grote verrassing reisde er tijdens de laatste wedstrijd een bus vol supporters mee van het eiland. En toen ze als kampioenen terugkeerden stond héél Texel 1 klaar om de meiden een heldenonthaal te bieden. En natuurlijk trotse ouders en grootouders, van wie menigeen ooit zelf voetbalde. 'Het leuke is dat de vader van Annie (Joost Brouwer), Sanne en Ilse (Simon Brand) en mijn vader (Bart Heerschap) precies 25 jaar geleden kampioen werden met Texel 1.