Bij manege Akenburg werd dit weekend het Texelweekend gehouden. Een uitgebreid verslag volgt. Foto: Willem Sangers

ZDH wint en speelt zich veilig

ZDH heeft zich zondag in Heerhugowaard door een ruime zege (2-5) op directe concurrent WMC in veiligheid gespeeld en is daardoor verzekerd van nog een seizoen 4de klasse. Jelmer Bomas speelde met vier doelpunten een cruciale rol.

In 'de wedstrijd van het jaar' kon coach Gerard Boogaard over dertien fitte voetballers beschikken. Belangrijk, want bij verlies zou het net als vorig jaar op de laatste speeldag aankomen en dat was geen prettig vooruitzicht. ZDH startte sterk. De bal belandde na een mooie aanval via Hans Berbée, Hidde Struick en Mike de Bruijn bij Remco Boogaard. Diens schot werd gekraakt, maar Jelmer Bomas reageerde attent en schoot alsnog raak. Daarna behield ZDH het initiatief, maar moest het waakzaam blijven bij de snelle counters van WMC. Na twintig minuten werd het 1-1. Een vrije trap werd in het strafschopgebied verlengd, de bal belandde bij de tweede paal en een WMC'er kon van dichtbij scoren. Een minuut later kon ZDH weer op voorsprong komen, maar De Bruijn vond de keeper op zijn weg. Na een half uur kregen de Zwaluwen een penalty, nadat Bomas zo zwaar was gehinderd, dat scheidsrechter Beuving er een overtreding in zag. Hoewel hij dit seizoen eerder vanaf elf meter twee keer miste, schoot Bomas de bal onhoudbaar binnen. In het vervolg kreeg WMC twee kansen, maar ZDH leek ongeschonden de rust in te gaan. Op de valreep werd het echter 2-2, toen keeper Bakker bij een vrije trap het zicht werd ontnomen en de bal 'zomaar' over de doellijn ging. Na de thee stelde ZDH orde op zaken. Een schot van Jonas Leenhouts werd op de doellijn door een veldspeler met de hand gekeerd, waarna Bomas ook de tweede penalty van de middag benutte. Het betekende zijn 150ste competitietreffer in 197 wedstrijden voor ZDH. Even later voegde hij daar nog een doelpunt aan toe. Bart Boogaard legde de bal uit een vrije trap vanaf de middenlijn prachtig achter de defensie en Bomas schoot met een volley schitterend raak. Een tegenvaller vormden de blessures van Guido Boogaard en Berbée. Zij werden vervangen door Jeroen Backer en Marcel Boone. ZDH kreeg legio kansen, maar het duurde tot diep in blessuretijd voordat het vijfde doelpunt viel, met het hoofd gescoord door Struick uit een voorzet van Boone.