Tijdens de Stille tocht stroomden nog veel mensen in.
Tijdens de Stille tocht stroomden nog veel mensen in. Foto: Job Schepers

'Oorlog een keuze?' staat centraal bij herdenkingsbijeenkomst

'Wie vandaag leeft, leeft dankzij anderen', sprak theologe Ciska Start tot de massaal toegestroomde bezoekers in De Burght in Den Burg. De herdenkingsbijeenkomst had als thema 'Oorlog, een keuze?'. De theologe liet de aanwezigen nadenken over het feit of mensen wel een keuze hadden.

Na de dienst vertrokken de aanwezigen in een stille tocht naar Algemene Begraafplaats aan de Kogerstraat waar de twee minuten stilte werd gehouden. Tijdens de tocht stroomden nog veel mensen in bij de tocht, zodat het op de begraafplaats een drukte van jewelste was. Na de gedenkminuten werden kransen gelegd door onder andere burgemeester Giskes, ambassadeur Gvineria van Georgiƫ, leerlingen en leden van de scouting. De plechtigheid werd traditiegetrouw afgesloten met couplet 1 en 6 van het Wilhelmus.


Raad buigt zich over

voorschoolse

voorzieningen

De raadscommissie buigt zich vanavond over een voorstel van het college omtrent de peuterspeelzalen. Uitgangspunt is dat voorzieningen in stand moeten worden gehouden tegen acceptabele meerkosten. De vreest bestaat dat peuterspeelzalen moeten sluiten.

Het voortbestaan van peuterspeelzalen houdt de gemoederen al geruime tijd bezig. In januari van dit jaar luidden kleinere zalen de noodklok omdat ze zich als gevolg van aangepast subsidiebeleid door de gemeente met sluiting bedreigd voelen. Het betreft met name voorzieningen in de buitendorpen. Het college geeft aan het belangrijk een peutervoorziening in de buitendorpen te behouden in verband met de leefbaarheid. 'Door de verhoogde kwaliteitseisen en dus hogere kosten voor de peutervoorzieningen in combinatie met het teruglopende aantal geboorten op Texel wordt het steeds lastiger om de peutervoorzieningen in de dorpen te behouden.' B en w geven aan dat er geen sprake van is de subsidie stop te zetten, wel om het peuterspeelzaalwerk anders te financieren. Dit betekent dat er gefinancierd wordt per kind en niet per groep. Door deze nieuwe systematiek wordt volgens he college beter zichtbaar dat de exploitatie van sommige voorschoolse voorzieningen een tekort geeft.

Om de peutervoorzieningen voor de dorpen te behouden stellen b en w de raad voor een jaarlijkse subsidie te verlenen aan voorschoolse voorzieningen in een buitendorp waar geen kinderdagverblijf aanwezig is en waar sprake is van een onderbouwd exploitatietekort. In de dorpskernen waar een professionele voorschoolse voorziening niet meer te behouden is, kunnen burgers zelf initiatief nemen om speelochtenden- en/of middagen te organiseren en eventueel een beroep doen op subsidie of informatievoorziening, stelt het college.

Marleen Keijser van Kinderopvang Olmenhoeve uit De Waal zal tijdens de bijeenkomsts van de raadscommissie bij dit agendapunt inspreken.