De kleine keverdoder die enkele weken geleden werd aangetroffen in de Buitenmuy.
De kleine keverdoder die enkele weken geleden werd aangetroffen in de Buitenmuy. Foto: Erik van der Spek

Nieuwe wesp 'kleine keverdoder' aangetroffen in de Buitenmuy

In het duinpark werd onlangs de blokhoofdwesp, Ectemnius lapidarius, waargenomen. Dit is de eerste waarneming van deze graafwespensoort uit het Waddengebied.

De middelgrote zwarte blokhoofdwesp is met zijn gele tekening vrij algemeen in het binnenland, maar zeldzaam aan de kust. De dieren nestelen in gangen die in dood hout, zoals berk, wilg en vlier, gemaakt worden en vangen zweefvliegen, viltvliegen, echte vliegen, bromvliegen en sluipvliegen als voedsel voor hun larven. In de Buitenmuy werd een andere nieuwe wespensoort voor het Waddengebied waargenomen, de kleine keverdoder. Dit is een vrij slanke donkere wesp, die vooral in het binnenland wordt gevonden en nog minder langs de kust dan de blokhoofdwesp. Vermoed wordt dat de larven van de gele bloemenkever als voedsel voor de larven van de kleine keverdoder dienen, maar zeker is het niet. De aanname is gebaseerd omdat er in Duitsland een plek is waar beide soorten massaal voorkomen. Het is dus goed mogelijk dat ook andere keverlarven als voedsel worden gebruikt.


Verkeersbesluiten

In De Cocksdorp, met uitzondering van de Langeveldstraat, zal een parkeerverbod worden ingesteld, zodat alleen nog in de aangegeven vakken mag worden geparkeerd.

Dat heeft het college van b en w onlangs besloten. Ook de parkeerverbodzone in de Vliestraat in Oosterend wordt verruimd tot de kruising met de Mulderstraat. Daarmee valt ook de Schoolstraat binnen het verbod. Deze maatregel gaat in na het vernieuwen van de bestrating van de Schoolstraat. In De Koog wordt het winkelgedeelte van de Dorpsstraat tot voetgangersgebied verklaard. Alleen de met borden aangegeven tijden zijn bezorgend verkeer en fietsers toegestaan. De algemene gehandicaptenparkeerplaats bij Sluyscoog 52 in Den Burg wordt opgeheven.


Liesbeth Roeper wordt zesde BABS

B en w hebben Liesbeth Roeper uit Den Burg benoemd tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS). Als zodanig zal ze worden beëdigd bij de rechtbank. Dat betekent dat Liesbeth Roeper, in het dagelijks leven levenscoach, mag optreden als trouwambtenaar, wat goed aansluit bij de rouw- en stervensbegeleiding, rituelen, workshops en andere activiteiten van haar organisatie Zilt Tij. Er waren al vijf BABS op Texel: Noortje de Bruijn, Froukje Vlaming, Ria Keijser, Piet Roeper en Mies de Wilde.


Barbecue Roparun

Texelrunners houden zaterdag 17 mei een barbecue (ook voor vegetariërs) bij de Eagles Ranch aan het Burgerdijkje.

De opbrengst van de barbecue, waarbij de muziek wordt verzorgd door de Texelse popgroep Gone to the Beach, komt geheel ten goede aan de Roparun. De barbecue duurt van 18.00 tot 22.00 uur en komt in de plaats van het benefietdiner bij OSG De Hogeberg dat de afgelopen jaren gebruikelijk was. Deelname kost €22,-, aanmelden is noodzakelijk. Dat kan tot uiterlijk 13 mei via tel. 06-22189112 of e-mailadres roparuntexel@live.nl. De Roparun wordt gehouden van 7 tot 9 juni.