B&B's met meer dan zes bedden kunnen vrijstelling aanvragen

Bij het Texels Ondernemers Platform (TOP) zijn er vijftien tot twintig Texelaars bekend met meer dan zes slaapplaatsen voor logies en ontbijt. Tot 5 augustus hebben zij de mogelijkheid om zich aan te melden bij de gemeente, zodat ze in aanmerking kunnen komen voor een gedoogbeschikking.

Zij moeten kunnen aantonen dat zij vóór 1 januari 2012 meer dan zes slaapplaatsen voor logies met ontbijt hadden in drie of meer kamers. Dan mogen zij deze bedden blijven exploiteren. Die datum is gekozen omdat vlak daarvoor de nota van uitgangspunten voor het plan Buitengebied werd vastgesteld. Daarna was duidelijk dat zes bedden en drie kamers het maximum zouden worden. Het college kwam eerst met een uitsterfregeling om meer dan zes bedden voor logies met ontbijt maximaal vijf jaar lang te gedogen. Dat leidde tot verzet van logiesverstrekkers. Tijdens een hoorzitting kwamen enkele schrijnende gevallen aan het woord. Verhuurders die veel hadden geïnvesteerd in hun B&B. Genoemd werd ook een verhuurder die al sinds 1968 meer dan zes bedden verhuurd. Hun woningen zouden onverkoopbaar worden of ze zouden na vijf jaar in financiële problemen komen.

De raad toonde begrip, waarna een aangepast voorstel op tafel om dit permanent te gedogen. De bedden worden meegenomen slaapplaatstelling. Er geldt een aantal voorwaarden: de B&B moet in de betreffende woning plaatsvinden (niet in een bijgebouw) en de woning moet permanent bewoond zijn. Daarnaast moet de eigenaar het betreffende pand hebben gekocht vóór 12 juni 2013 en kunnen aantonen dat er dus vóór 1 januari 2012 al meer dan zes slaapplaatsen voor B&B waren. Dit kan met een aangifteformulier toeristenbelasting. TOP reageert met tevredenheid op de gedoogregeling, waarmee de rechten voor uitzonderingsgevallen zijn gewaarborgd en er voor de hele B&B-sector een duidelijke regeling is gekomen.