Mats Roepers stuurt zijn scheepje om Texel.
Mats Roepers stuurt zijn scheepje om Texel. Foto: Job Schepers

'Je kunt alles in je

eigen tempo doen'

'Het is leuk en toch leer je heel veel', vertelt de elfjarige Mats Roepers terwijl hij zijn scheepje behendig langs de waterkolken stuurt. Kaap Skil staat er goed op bij kinderen en volwassen en dat is niet onopgemerkt gebleven.

Onder meer door de interactieve presenatie kreeg Kaap Skil een Special Commendation tijdens de Luigi Micheletti Award Ceremony 2014, van een vakjury van museumprofessionals. We besloten eens een kijkje te nemen in het museum waar kinderen en volwassenen zich uitstekend lijken te vermaken. 'Kinderen hoeven in veel gevallen niet te lezen, maar kunnen luisteren naar de informatie, bovendien kunnen ze alles in hun eigen tempo aflopen. Mats is nu bijvoorbeeld enthousiast bezig met een speurtocht die hem uiteindelijk overal langs voert', vertelt zijn moeder. Musea die waren genomineerd werden geselecteerd op hun 'Visitors Quality'. Dit betekent dat de bezoekers een attractieve, inspirerende en bovenal een verrassende ervaring meekrijgen. Niet alleen door de kwaliteit van de tentoonstellingen maar net zo goed door de uitstraling van het museum, het museumgebouw, de uitingen naar buiten, de ontvangst en vooral de sfeer. 'Het wordt goed uitgelegd en er is zoveel te doen. De smederij vond ik gaaf', vertelt Lenne (11) uit Leiden. 'Ik vind vooral al die oude voorwerpen in de glazen kasten mooi', vertelt Jelle (10), eveneens uit Leiden. Locatiemanager Corina Hordijk is vanzelfsprekend blij met de kritieken: 'We hebben er hard aan gewerkt om het museum zo te krijgen, mijn voorgangster Esther Bánki verdient daar ook zeker de complimenten voor. We willen de bezoekers alle zintuigen laten gebruiken tijdens een bezoek aan Kaap Skil'. Dat alle zintuigen gebruikt worden blijkt wel bij een een bezoekje aan het nieuwste onderdeel, de blijvende kindertentoonstelling 'Piraten op zee'. Hier kunnen de kinderen niet alleen luisteren, zien en voelen, maar ook door middel van geur kijken hoe goed hun kennis van verschillende specerijen is.

'Maar dat is niet alleen leuk voor de kinderen hoor', vertelt een vrouw die net haar vaardigheden uittest. 'Dit is leuk voor jongere doelgroep, maar net als bij veel andere dingen hier in het museum zit er verfijning in die het voor volwassenen zeker zo interessant maakt. Bijvoorbeeld hoe de licht op een schip valt bij de kijkers bij de maquette. Dat zien kinderen misschien niet, volwassenen wel', vervolgt ze. Ondanks de positieve berichten vielen de bezoekerscijfers vorig jaar iets tegen. 'We denken dat dit komt door de naamsverandering, maar er waren sowieso minder overtochten met de TESO. Minder toeristen betekent minder bezoekers', vertelt Hordijk. De start van het nieuwe seizoen is veelbelovend. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar trekt het museum zestien procent meer bezoekers. 'We krijgen nog steeds wel eens klachten dat het museum moeilijk te vinden is, doordat de naam wegvalt op de gevel, maar we willen dat het gebouw een logo wordt van het museum en dat mensen het daar al aan herkennen. Daarnaast hebben we de vlaggen en de container nu voor de deur', vervolgt de locatiemanager. De toeristen die het museum hebben weten te vinden zijn in ieder geval enthousiast. 'Ik ben hier voor het eerst en ik hoefde niet te zoeken. Mijn compimenten. Ook als Duitse is alles goed te begrijpen en wat prachtig ingericht allemaal. Mooi ruim en licht en bijna alles is tweetalig', besluit een Duitse toeriste.