Chef'Special, de afsluiter op Sommeltjespop op zaterdag 5 juli.
Chef'Special, de afsluiter op Sommeltjespop op zaterdag 5 juli. Foto: Janetta Verheij

Bands en bier op Sommeltjespop

Handsome Poets, Geppetto & The Whales,Dotan, Sky Pilots en als uitsmijter Chef'Special. Vijf topbands die optreden op het hoofdpodium van Sommeltjespop 2014 op zaterdag 5 juli. Tussendoor op het Skuumkoppe podium allerlei andere muzikale acts.

Wat goed is moet je niet veranderen. De opzet van Sommeltjespop, op menig kalender al lang geleden aangekruisd, is daarom ongewijzigd gelaten. Dus ook dit jaar op het festivalterrein bij De Waal twee podia, één grote met daarop vijf hoofdacts en op het kleinere Skuumkoppe podium tal van andere verrassingen. Van dit kleinere podium heeft Jeroen Schoo van de Stichting Sommeltjespop de touwtjes volledig uit handen gegeven aan Barry Zegel, Marco van Sambeek en Rob Wit. 'Het was vorig jaar een daverend succes. Zij timmeren dat ook nu op een voortreffelijke manier in elkaar. Er zijn onder meer contacten met Amsterdamse artiesten, er komt een singesparty, er zijn allerlei live acts en we hebben daar een geweldige afsluiter.' Wie er op dit podium gaan optreden houdt hij nog even in het midden. 'Het gaat allemaal voor een appel en een ei, dan ben je wel afhankelijk van de welwillendheid van de artiesten.'

En dan de hoofdacts, stuk voor stuk bekende namen: Jeroen: 'Voor het hoofdprogramma hadden we het programma eind vorig jaar al rond.' Bekend gezicht zijn de Handsome Poets, vorig jaar te horen op festival Struûn en al eens eerder te zien op Sommeltjespop. 'Feel good, energiek en dansbaar', is hun motto. De band scoorden met 'Sky On Fire' een dikke hit. Met hun Indiepop stonden ze onder meer op Pinkpop, Concert at SEA, in Paradiso en bij De Vrienden van Amstel LIVE. Dit hele najaar tourden ze door Nederland met hun Never Ending Summer tour.

Dotan, de Amsterdamse singer-songwriter met zijn akoestische gitaar, toerde met een autobiografisch studioalbum '7 Layers' door het land. Zijn muzikale stijl valt te omschrijven als dynamisch, rauw, intens en soms dreigend. Stiltes laat hij volgen door hectiek, akoestische kleine liedjes worden afgewisseld met grootse liedjes. Centraal blijft de akoestische gitaar en de stem van Dotan.

Bekende naam is ook Geppetto & The Whales, de Belgische Indieband die in januari het debuutalbum 'Heads of Woe' uitbracht. Daarop worden gevoelige, kleine melodieën vermengd met overweldigende soundscapes. De eerste single '1814′ is een donker liefdesliedje gebaseerd op een waargebeurd oorlogsverhaal. Het album 'Heads of Woe' verschijnt twee jaar nadat de band de finale haalde van Humo's Rock Rally in 2012 en 1,5 jaar na de release van de EP People Of Galicove. Op die EP stonden onder andere de singles 'Juno' en 'Duquesne's Horse'.

Bijzonder zijn de Sky Pilots, vernoemd naar de hit van The Animals. Sommeltjespop, op zoek naar een vervanger van Milkbar, kreeg deze band min of meer in de schoot geworpen door het boekingbureau. Jeroen: 'Ik had er nog nooit van gehoord, maar het is een geweldige band.' Opvallende verschijning is zanger Matthijs van Duijvenbode, die wel wat weg heeft van Mick Jagger. 'Matthijs heeft geen introductie nodig, hij werkt onder meer samen met Tim Knol en Douwe Bob.' Op de bas speelt Mano Hollestelle, zoon van David Hollestelle die jarenlang gitarist was in de band van Herman Brood. 'Ik heb naar ze geluisterd op Youtube en het was een aanbod dat ik echt niet kon weigeren.' In de stijl valt veel sixties & seventies te herkennen, maar ook met invloeden uit de Paisley Underground van midden jaren tachtig, of Engeland in de mid-jaren negentig.

Uitsmijter Chef'Special staat bekend om de energieke liveshows waarmee ze op menig festival het publiek aan het swingen kregen. Een muzikale mix van hiphop, reggae, funk en ontspannen grooves met stevige gitaren. Denk aan G. Love & Special Sauce, Red Hot Chili Peppers en Jason Mraz.. Na het release van hun debuutplaat 'One for the Mrs.' in het voorjaar 2011 is Chef'Special continu 'on the road'. Ze zijn uitgeroepen tot 3FM Serious Talent, touren mee in de 3FM Serious Talent On Tour en speelden op Lowlands. In februari verscheen de opvolger van 'One For The Mrs', waarvan de single 'Peculiar' een hit werd.