Benoeming interim OSG roept vragen op

Het besluit van het college Chris van Meurs te benoemen als interim-rector van OSG De Hogeberg heeft vragen opgeroepen. Waarom zijn b en w al zo snel terug gekomen op het aan de raad geschetste plan, waarom is de raad daar niet van op de hoogte gesteld en waarom is de school, onder meer de Medezeggenschapsraad, niet betrokken bij de koerswijziging?, vraagt D66.

De OSG zit in een turbulente fase. De raad stemde in maart in met de toekomstvisie, die ertoe moet leiden dat de school vanaf 2017 weer een sluitende begroting heeft en opgewassen is tegen de toekomst. Volgens dit plan verdwijnt ongeveer eenderde van de 80 voltijdbanen (65 fte docenten en 15 fte ondersteunend personeel). Bedoeling is dat het klassikaal leren vanaf 2017 wordt vervangen door 'gepersonaliseerd leren'. Dat komt erop neer dat groepen leerlingen meer bij elkaar zitten en onder meer via e-learning lesstof tot zich nemen. Ook werd gesteld dat elders onderwijskundige en bestuurlijke samenwerking werd gezocht. Volgens een stappenplan zou in maart de procedure voor een nieuwe rector worden gestart. Groot was de verrassing toen het college 7 april bekend maakte dat Van Meurs, voorzitter van het College van Bestuur van Scholen aan Zee (SaZ) in Den Helder, tot interim-rector was benoemd. SaZ wordt al eerder nadrukkelijk genoemd om mee samen te werken. Dit wekte binnen en buiten de school de argwaan dat de zaak al is beklonken. 'Is de benoeming gebeurd vanuit de geschetste noodzaak tot onderwijskundige samenwerking, of is dit in feite al een stap voorbij onderwijskundige samenwerking?', vraagt D66. Maar volgens b en w is geen sprake van een 'gelopen race'. Wel ligt samenwerking met SaZ, gelet op de nabijheid, voor de hand. Van Meurs als interim kan die samenwerking 'een grote en vanzelfsprekende impuls geven, omdat hij - en daarmee SaZ - in staat wordt gesteld alvast kennis te nemen van alle aspecten rond de OSG. Tegelijkertijd kan de OSG zo een goed beeld krijgen van alle aspecten van SaZ', stelt het college. Een ongewisse uitkomst van een open sollicitatieprocedure voor een rector vonden b en w een te groot risico. Het college wil dat in het volgend schooljaar al een begin wordt gemaakt met praktische samenwerking op zoveel mogelijk terreinen. Die richt zich op onderwijs, personeel, administratie en organisatie. In een later stadium zal blijken in hoeverre dit tot bestuurlijke samenwerking zal leiden.Bij de organisatie moeten flinke stappen worden gezet. De school gaat van vijf naar een structuur met drie teams, waarvoor voorbereidingen worden getroffen. De nieuwe rector moet een nieuw kwaliteitzorgsysteem opzetten, met als urgent onderdeel de verhoging van de onderwijsopbrengst.

Ter ondersteuning van dit lastige traject wordt een projectgroep geformeerd, bestaande uit ervaren mensen uit het onderwijs. Bernadette Nouwen, voorheen werkzaam bij de gemeente en nu lid van het managementteam van het Trinitas College in Heerhugowaard, A. Sluis, voorzitter van het College van Bestuur van de RSB Enkhuizen en J. Lancée, bestuurslid Stichting Schooltij en lid van de stuurgroep OSG.