Kleurrijk overzicht van evenementen dit jaar. In 2013 spendeerde de gemeente 1764 uur aan evenementen, in geld €125.600,80.
Kleurrijk overzicht van evenementen dit jaar. In 2013 spendeerde de gemeente 1764 uur aan evenementen, in geld €125.600,80. Foto: Bron gemeente Texel

'Gebruik eilanddecor en kies voor kwaliteit'

'Evenementen zijn een belangrijk onderdeel in het toeristische, culturele, sportieve en maatschappelijk leven op Texel. Ze vormen niet alleen een bron van inkomsten voor Texelse ondernemers, maar zijn ook een verrijking voor het leven op Texel, voor inwoners en toeristen.'Aldus de notitie evaluatie van het evenementenbeleid.

Het belang van evenementen voor Texel wordt onderschreven. Op de evenementenkalender van dit jaar staan 117 verschillende evenementen, die zich uitspreiden over 274 dagen. Het betreft 44 sport- en spelevenementen, 18 zomer- en themamarkten, 16 beurs- en productpromoties, 23 muziekevenementen en 16 in de categorie overige. Het aanbod is divers, Texel is dan ook niet (alleen) te zien als cultuur-, sport- of natuureiland. Het is een mix. 'Evenementen van verschillende aard kunnen elkaar aanvullen en versterken.' Zoals een wandelevenement dat langs een festival wordt geleid, waarvoor van belang is dat organisaties met elkaar in contact komen. Spreiding wordt gezien als een goede ontwikkeling, zeker met het oog op inzet van hulpverlening en vrijwilligers. Maar een overdaad vermindert de aantrekkingskracht, stelt het college. Vraag is: geven méér evenementen een meerwaarde aan de Texelse economie? Een toerist kan zijn budget immers maar één keer uitgeven. De adviescommissie Cultuurbeleid stelt in 'Texel Cultuureiland 2014', waarvan de Texelse Courant een serie interviews publiceert, dat bij de programmering van festivals best groot mag worden gedacht. 'Zoek de verbinding met thema's als duurzaamheid, diversiteit en technologie, zodat kansen ontstaan om Texel ook in de toekomst een plek te laten zijn die tot de verbeelding spreekt. Stimuleer jongeren door middel van cultuureducatie om optimaal gebruik te maken van kwalitatief hoogwaardige culturele evenementen hier en aan de overkant.' Geadviseerd wordt optimaal gebruik te maken van het eilanddecor en te kiezen voor de beste kwaliteit die wordt geboden. Dit jaar wordt een gemeentelijke evenementenvisie ontwikkeld. Daarin aandacht voor onder meer: aard van de evenementen, bezoekersaantallen, aantal evenementen, locaties, spreiding in tijd en spreiding over Texel.

Er is veel te doen geweest over de vergunningverlening. In het raadsprogramma 2010-2014 stond bijvoorbeeld dat de Ronde om Texel jaarlijks 35 vergunningen nodig had. Vier jaar verder zijn in het proces van vergunningverlening grote sprongen gemaakt, stelt de gemeente. Zo zijn in 2012 en 2013 dertig doorlopende vergunningen verleend voor kleinere evenementen en voor 2014 komen daarvoor nog eens twaalf in aanmerking. Voor 2015 volstaat voor bijna de helft van alle evenementen een melding. De aanvraag en melding zijn gedigitaliseerd, waardoor indienen een stuk eenvoudiger is geworden. Dit jaar wordt hier verder aan gewerkt. Ook is een enquête gehouden onder organisatoren van evenementen, wat de nodige verbeterpunten heeft opgeleverd. In de meeste gevallen gaven organisaties een 8 als waardering. Evenementenvergunningen worden op maat gemaakt, de Ronde om Texel heeft nog maar twee besluiten van de gemeente nodig. Achter de schermen wordt gewerkt aan een evenementendesk, om organisaties te ondersteunen bij vergunningverlening, fondswerving, vrijwilligers en andere zaken. Op basis van input van betrokkenen werkt ondernemersorganisatie TOP aan een voorstel voor dit evenementenloket. De raadscommissie bespreekt de evaluatie op 6 mei.