Herdenking oud-Indiëgangers via straalverbinding te zien in Klif 12

De organisatie van de bijeenkomst 'Om te herdenken en te overdenken' voor Texelse oud-Indiëgangers zondagmiddag in het Hoornderkerkje verwacht een grote opkomst. Daarom is de herdenking gelijktijdig te volgen in Klif 12, waarmee een rechtstreekse straalverbinding wordt gemaakt.

Sprekers op deze openbare bijeenkomst die om 14.30 uur begint (de kerk is open vanaf 14.15 uur) zijn dominee Cora Vlaming en historicus Maarten van Rossem, die hiervoor gevraagd is door de organisatie. Wat de strekking van het verhaal van Van Rossem zal zijn, is niet bekend. 'We kennen Maarten, hij laat zich niet sturen', vertelt Willem 'Sjeik' Bakker van de organisatie. De 'alternatieve' herdenking wordt gehouden omdat het Texelse Comité 4 en 5 mei geen Indië-veteraan aan het woord laat tijdens de herdenking. Bakker: 'Het is te gek voor woorden dat in de grote kerk geen platform wordt gegeven aan Indië-veteranen, maar wel de zoon van een NSB-burgemeester in de gelegenheid stelt het woord te voeren.' De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de muziekvereniging Door Eigen Kracht, Lia Eldering en het trio Dubbel en Dwars. De algehele leiding is in handen van Marjan de Groot-Kooi. Mocht het Hoornder kerkje vol zitten, dan kan men de bijeenkomst een paar honderd meter verder in Klif 12 live volgen.

's Avonds om 18.45 begint in kerk De Burght aan de Binnenburg de gebruikelijke herdenkingsdienst, georganiseerd door het Comité 4 en 5 mei Texel. De kerk is open vanaf 18.30 uur. Spreekster is dominee Cisca Stark. Er is muziek van Dyo Wassink op het orgel en er is een intermezzo Colette Nierop en Jenneke Gerritsen op harp en klarinet. Aansluitend om 19.30 uur gaat men te voet naar de Algemene begraafplaats, waar kransen worden gelegd. Meer bijzonderheden over deze herdenking staan in de krant van komende vrijdag.