Gazan Makdid (links) vertelt de kinderen haar verhaal in de raadzaal.
Gazan Makdid (links) vertelt de kinderen haar verhaal in de raadzaal. Foto: Jeroen van Hattum

'Belangrijk naar school te kunnen'

Te paard, te voet, per auto en met de boot vluchtte de 16-jarige Gazan Makdid op 4-jarige leeftijd uit Irak. Het was te gevaarlijk voor haar familie om te blijven.

De leerling van de OSG vertelde donderdag haar verhaal in het gemeentehuis in Den Burg tijdens Adopteer een Monument. De Thijsseschool, De Fontein en de Jozefschool brengen daarmee jaarlijks de oorlog en de gevolgen daarvan in beeld voor de kinderen.

De familie Makdid moest vluchten, nadat de vader van Gazan had voorkomen dat er een bom onder de auto van een parlementslid zou ontploffen. Hij werd bedreigd, vluchtte in 1999 naar Nederland en 2001 was de rest van de familie ook gedwongen te vluchten.

De 16-jarige Gazan kon zich er zelf niet veel van herinneren, maar hoorde wel de verhalen. 'Mijn vader zegt niet zoveel over vroeger, maar mijn moeder is er open over.' De kinderen in de raadzaal wilden weten of zij ook bang was geweest toen ze vluchtte, hoe ze vluchtte en of ze nog terug zou willen naar Irak.

Dat laatste was nee. 'Ik zou niet meer in Irak kunnen leven. De vrijheid van meisjes is daar beperkt. Ik vind het belangrijk dat je hier bijvoorbeeld gewoon naar school kunt gaan.'

Dat geen vrijheid geen vanzelfsprekenheid is, kwam op diverse manieren aan de orde. Leerlingen Marit Bakker, Nelle de Nijs, Lotte Hemelraad en Nikita de Geus lazen gedichten over de oorlog voor, Thijs Visser speelde de Begrafenis Mars van Chopin en Milo van Hardeveld en Jill Mantje lazen verhalen over de oorlog voor.

Na afloop legden de kinderen bloemen bij de oorlogsgraven van het Gemenebest op de Algemene Begraafplaats in Den Burg. Ze besteedden ook aandacht aan 'De Goede Herder', 'De Levensboom' en het 'Cross of Sacrifice', de monumenten op de begraafplaats die de scholen geadopeerd hebben.

Er werd meegedaan door de groepen 8 van De Fontein en de Thijsseschool en groep 7 van de Jozefschool. Er is bij Adopteer een Monument al een paar jaar een ontwikkeling gaande om de lezingen ook door veteranen van vredesmissies na de Tweede Wereldoorlog en jonge mensen die oorlog hebben meegemaakt te laten verzorgen.