Het oefenterrein voor de politie-oefening aan de Hemmerkooi.
Het oefenterrein voor de politie-oefening aan de Hemmerkooi. Foto: Michel Arends

Politie-oefening bij Hemmerkooi

Een aanslag met een brandbom op een kinderdagverblijf en daarna de ontdekking van een hennepplantage en een XTC-lab in het brandende gebouw.

Dat was het scenario van een politie-oefening die vrijdag op het terrein van de familie Albers aan de Hemmerkooi werd gehouden. De oefening was er voor docenten van de School voor Politieleiderschap, onderdeel van de Politieacademie. Joost Albers, die de oefening mee had opgezet, is daar docent van politie-agenten die worden getraind om als officier van dienst bij calamiteiten zaken te regelen.

De docenten die meededen werden bij het 'brandende kinderdagverblijf' getraind in het nemen van beslissingen onder druk en het tonen van leiderschap. Ze moesten ook politie-eenheden aansturen.

Om het allemaal zo echt mogelijk te maken, waren de brandweer, de ambulance, de politie, de KNRM en het SIGMA-team van het Texel aanwezig. Wethouder Eric Hercules was ter plekke als loco-burgemeester en er waren mensen die voor slachtoffer speelden. Kinderen waren niet bij de oefening betrokken. De brand werd nagebootst met rook en geluid.