Boogschutter Kees Bakker in het midden.
Boogschutter Kees Bakker in het midden. Foto: Boogschutters

Kees Bakker wint cloutschieten

Boogschutter Kees Bakker is zondag 12 april voor de derde keer op rij overall winnaar geworden bij het cloutschieten bij het Broederschap der lage landen in Linschoten. Er werd geschoten met houten bogen en pijlen.

De Texelaar heeft zijn taxusboog zelf gemaakt. Deze wedstrijd bestond uit twee ronden van 36 pijlen. Er werd geschoten over 120 yards (109,73m), op een doel met een diameter van 70 cm. Bakker won beide ronden met 44 en 33 punten. Hij raakte tweemaal de clout. De taxushouten wisseltrofee en een medaille waren de bekroning van een sportieve en gezellige dag. Een dag later acteerde Bakker op de rayon kampioenschappen. Het schieten over 25 meter met één pijl is een relatief onbekende discipline boven de rivieren. Dit jaar deed voor het eerst een afvaardiging van de Eilandschutters mee. Ze waren geselecteerd door eerst aan de regiocompetitie deel te nemen en bij de eerste 24 in de eigen klasse te eindigen. Er werd flink strijd geleverd. Met name in de klasse hout waar de Texelse favorieten Kees Bakker en Jan Prins het opnamen tegen de hoger geplaatste en regiokampioen Willem Vlas. Na de eerste ronde zag het er naar uit dat Vlas ook de rayon kampioenschappen zou winnen. Met een voorsprong van 13 punten begon hij aan de tweede ronde. Bakker, nog in de overwinningsroes, kwam terug. Hij won de tweede ronde en zette de achterstand om in een voorsprong van 31 punten. Olga Ellen werd eerste in de Recurve Dames Masters Klasse 2 met 408 punten (8,16 gemiddeld). Bij de Recurve Heren Veteranen Klasse 3 veroverde Bouwe Kuiper de eerste plaats met een score van 387 punten (7,74 gemiddeld). Daarnaast won het recurveteam de teamprijs in de recurve klasse C met 2006 punten. Alle nummers 1, inclusief het team hebben zich hiermee geplaatst voor de Nederlandse (bonds)kampioenschappen in mei.

Overige uitslagen:

Hidde Plaatsman, 2e plaats, Recurve Cadetten Heren klasse 1, 349 punten; Gert-Jan Schoorl, 2e plaats, Recurve Heren Masters Klasse 1, 452 punten; Frans Schrama, 2e plaats, Recurve Heren Masters Klasse 3, 410 punten; Jan Prins, 3e plaats, hout, 268 punten.