Windsurfers zeilen

in Ronde om Texel

'Wij zijn sinds vorig jaar betrokken bij de Ronde en wij zijn enorm blij en trots dat het windsurfen weer op de agenda staat', vertelt Simon Keijzer van Marvin & Miles dat de publiciteit voor de Ronde verzorgt. Vrijdag 27 juni zijn de kwalificatieraces voor het NK. Zaterdag 28 juni starten om 8.45 de vijftig beste windsurfers uit de kwalificatieronde om de Ronde om Texel varen. Bedoeling is dat een kwartier later de catamarans van start gaan. Omdat het een pittige uitdaging is, worden per gate tijdslimieten gesteld, net zoals bij het catamaranzeilen. Er zijn gates bij de vuurtoren en de haven van Oudeschild.

Keijzer verwacht het eerste jaar nog niet direct internationale toppers aan de start. Dat is vooral door het gegeven dat er geen budget is om toppers binnen te halen. 'Door gebruik te maken van ons netwerk zal dat in de loop der jaren organisch moeten groeien', aldus Keijser.

Willem Hemelraad, voorzitter van de Ronde om Texel, is zeer verheugd met de toevoeging van het windsurfen aan de Ronde: 'De organisatie is bijzonder trots dat we de Ronde weer op een aantrekkelijke en veilige manier kunnen organiseren. Met de inzet van vele andere partijen, sponsoren, lokale overheden en niet te vergeten onze vrijwilligers. De toevoeging van het windsurfen aan de Ronde is een prachtige uitbreiding op het catamaranzeilen en de Xtreme Kitesurfwedstrijden en komt natuurlijk niet onverwacht. We hebben voor onszelf een stip aan de horizon gezet: een 'NK Extreme' als integraal onderdeel van de Texel Zeilweek en de Ronde, oftewel 'Cats & Boards', zoals het nu al in de volksmond genoemd wordt. Het sluit goed aan bij de visie die het bestuur heeft voor de toekomst, een water- en beach-sportevent.'

De organisatie kan ook melden dat de Texel Dutch Open voor catamarans dit jaar wederom op het programma staat. Van woensdag 25 t/m vrijdag 27 juni wordt dit Open Nederlands Kampioenschap Catamaranzeilen gevaren. In drie dagen staat een tiental wedstrijden gepland, en zullen na afloop twee Nederlands kampioenen gehuldigd worden. De Horstocht en de Tocht om de Noord staan eveneens weer op het programma. De inschrijving is inmiddels geopend via www.roundtexel.com.