'Swaps een ingewikkeld product'

Om zich in te dekken tegen het risico van een oplopende financieringsrente hebben banken, ook op Texel, veel ondernemers, zoals Woonhuys Moerbeek, een renteswap verkocht in plaats van een gewone vastrentende lening. Nu de Euribor rente sterk is gedaald, blijkt dat hun swapcontract een grote negatieve waarde heeft.

Navraag bij TOP leert dat swaps binnen de ondernemersvereniging tot voor kort geen gespreksonderwerp waren. Frank Wijn, van Wijn Bancair Advies (oud-bankier, financieel specialist) begrijpt waarom. 'Ondernemers lopen er uit schaamte doorgaans niet mee te koop.' Wat niet wegneemt dat de financiële pijn groot is. Uit recent onderzoek van Cadension, en bevestigd door bankentoezichthouder AFM, blijkt volgens Wijn dat banken in rond 2007 en 2008 in Nederland rond de tienduizenden contracten hebben afgesloten met het midden- en kleinbedrijf. Het gaat volgens Cadension om €50 miljard. De uitspraak over een Brabantse melkveehouder, aan wie de Rabobank €170.000,- moet terugbetalen omdat hij onvoldoende gewaarschuwd is over de financiële risico's van een renteswap, sterkt advocaten, financieel specialisten en benadeelden in hun overtuiging dat banken grote afkoopsommen moeten betalen. Anderen zijn daar overigens niet van overtuigd en de Rabobank overweegt in hoger beroep te gaan. Wijn: 'Soortgelijke kwesties zijn in der minne geschikt, waarbij de bank bij de afkoop financiële compensatie heeft bedongen dat de betreffende ondernemer er niets over naar buiten brengt'. Deze week volgde een nieuwe uitspraak: 'Banken moeten uitdrukkelijk en in niet mis te verstane bewoordingen waarschuwen voor de risico's van renteswaps', bepaalde het gerechtshof in Den Bosch in een voorlopige uitspraak van een bedrijf dat zich onvoldoende geïnformeerd acht.

Hoe heeft het zover kunnen komen? Wijn: 'Swaps zijn een ingewikkeld product. Ondernemers die om vaste financieringsrente vroegen, werden door de banken met dit product geconfronteerd. Ze begrepen het niet helemaal, maar vertrouwden hun huisbankier en stemden toe. Maar de voorlichting schoot te kort, begrijpelijk want bankmedewerkers begrepen het zelf ook vaak niet. En ook de accountants die de ondernemers adviseerden, begrepen het vaak niet.' Wijn heeft, samen met een aantal juridisch en financieel specialisten, het Kennis Centrum over Rentederivaten opgericht. 'Ondernemers met vragen hebben eigenlijk geen aanspreekpunt. We willen graag de aanwezige kennis delen met ondernemers. We hebben vragenlijsten. Als je de eerste checklist invult en het antwoord is vaak nee, dan kun als ondernemer een probleem hebben.' Financiële compensatie komt volgens Wijn op individuele basis regelmatig voor. De Rabobank wil verder geen commentaar geven.