'Voorkom erosie van wrakken voor kust'

Er moet voorkomen worden dat wrakken voor de Texelse kust verloren gaan.

Dat betoogden duikers Jac en Gerrit-Jan Betsema tegen koning Willem-Alexander tijdens zijn bezoek aan Kaap Skil. Zij lieten weten dat onderzoek naar de wrakken de laatste jaren stil staat, waardoor de historie letterlijk voor de ogen wegspoelt. 'De Gouden Eeuw ligt hier op de bodem en valt ten prooi aan erosie en andere natuurlijke gevaren.'

De duikers stelden dat gelokaliseerde wrakken zo goed mogelijk moeten worden beschermd. Rijk, provincie en gemeente zouden geld beschikbaar moeten stellen, zodat archeologen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Texelse duikers gezamenlijk onderzoek kunnen doen.

'Archeologen, duikers, een aantal historici en conservatoren beseffen dat rondom Texel een goudmijn ligt, maar dit besef moet er bij alle mensen zijn. Zeker bij beleidsmakers.' De duikers vroegen om een uitzondering op het Verdrag van Malta dat bepaalt dat de 'verstoorder van een archeologische vindplaats' de kosten van onderzoek betaalt. 'Hier is de natuur de verstoorder en deze gaat niet betalen.' De koning kreeg een boek met daarin een overzicht van wrakken voor de kust, bedreigingen en mogelijke oplossingen.