'Texel en het NIOZ

hebben elkaar nodig'

Texel en het NIOZ hebben elkaar nodig. Dat stelde burgemeester Francine Giskes tijdens het bezoek van de koning aan het wetenschappelijk instituut op 't Horntje.

De burgemeester benadrukte dat het NIOZ een belangrijke speler is om de werkgelegenheid op het eiland divers te houden. Ongeveer 60 procent van de mensen die bij het NIOZ werken, woont op het eiland.

Volgens de burgemeester zijn dat vaak jonge mensen met kinderen wat onder meer de scholen in de dorpen weer ten goede komt. De aanwezigheid van het NIOZ biedt Texelse jongeren eveneens kans op werk.

De steunbetuiging komt op een moment dat het NIOZ moet bezuinigen. De NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) heeft door bezuinigingen bij het Rijk minder bugdet te verdelen en dat heeft ook gevolgen voor het NIOZ.

De burgemeester noemde Texel een geschikte plek voor het NIOZ door de aanwezigheid van schoon Waddenzeewater voor wetenschappelijk onderzoek. Ze wees de koning ook op de plannen om de NIOZ-haven de komende jaren tot kennishaven te ontwikkelen. Dat moet de Kop van Noord-Holland vervolgens maritiem verder op de kaart zetten.