De eerste auto's rijden via de noodaanlanding in Den Helder aan boord.
De eerste auto's rijden via de noodaanlanding in Den Helder aan boord. Foto: Joop Rommets

Geslaagde test noodaanlanding

TESO en Rijkswaterstaat hebben een geslaagde test van de noodaanlanding in Den Helder achter de rug.

De Dokter Wagemaker meerde maandagmiddag voor het eerst af bij de noodaanlanding die de afgelopen maanden in de marinehaven tegenover TNO is gebouwd. Dat is vlakbij de veerhaven.

Kapitein Marcel Vermeulen en stuurman Arjen Kiltz hadden de eer als eersten de noodaanlanding bij steiger 3 te gebruiken. In één soepele beweging voeren zij er op af, waarna ze rond 15.45 uur de boot aanlegden.

Vervolgens werd de 22 meter lange en zes meter brede noodbrug op de boot aangesloten. Henk Kleinloog, projectleider van aannemer Van den Biggelaar uit Velddriel, reed als eerste met zijn auto aan boord. Dat ging allemaal prima. Van den Biggelaar bouwde de noodaanlanding in opdracht van Rijkswaterstaat. Een auto van RWS ging als tweede aan boord.

Rijkswaterstaat en TESO testten maandag ook meteen een gangway aan de zijkant van het schip. Dat is een loopbrug waarmee passagiers bij de noodaanlanding de boot kunnen verlaten.

De noodaanlanding bestaat uit onder meer een bruggehoofd op de kade en een hefinrichting in het water om de noodbrug op de boot aan te sluiten. Dan kan in ieder geval het benedendek van de boot gebruikt worden, wanneer TESO naar de noodaanlanding zou moeten uitwijken. Op die manier kan de verbinding met het eiland intact blijven wanneer de veerhaven in Den Helder buiten gebruik zou raken. Directe aanleiding was het incident in 2007 toen de Molengat hard tegen de walinstallatie voer, waarna de Dokter Wagemaker een paar weken lang niet in de veerhaven kon afmeren.

De noodbrug kan auto's en vrachtwagens dragen. Hij ligt normaliter in Lauwersoog en kan binnen 48 uur in bedrijf zijn in Den Helder. Dinsdag 13 en woensdag 14 mei wordt er nogmaals getest. Dan krijgen alle vaarploegen de gelegenheid de Dokter Wagemaker bij de noodaanlanding af te meren. Daarna gaat de noodbrug weer terug naar Lauwersoog. De noodaanlanding is eveneens geschikt gemaakt voor de nog te bouwen Texelstroom. Bekeken wordt of op 't Horntje in de toekomst ook een noodaanlanding kan komen.