Winkel: coalitie VVD, PvdA en Texel 2010

VVD, PvdA en Texel 2010 zouden de komende vier jaar de nieuwe coalitie moeten vormen en gezamenlijk een college met drie wethouders moeten samenstellen. Die coalitie kan aangevuld worden met steun van Lijst 8 en of het CDA zonder dat zij een wethouder leveren.

Dat heeft advies heeft informateur Fred Winkel gisteren gegeven na gesprekken met vertegenwoordigers van de acht politieke partijen in de gemeenteraad. Winkel startte vorige week als informateur namens de VVD, nadat gesprekken tussen Texels Belang, VVD en PvdA (elk drie zetels in de nieuwe raad) over een nieuwe coalitie waren stukgelopen.

Winkel baseert zijn advies op de inbreng van de partijen, de wethouders die ze leveren, de onderlinge relaties en de behoefte aan een 'sterk, stabiel bestuur' voor Texel. VVD en PvdA hebben zittend wethouders Hennie Huisman en Eric Hercules als kandidaat. Bij Texel 2010 is Peter Dral de wethouderskandidaat.

Volgens Winkel zouden VVD, PvdA en Texel 2010 (twee zetels) met elkaar in gesprek moeten gaan over toevoeging van één of twee kleinere partijen. Dat zou een coalitie met negen dan wel tien zetels kunnen opleveren. Winkel noemt concreet Lijst 8 en CDA (beiden één zetel), omdat zij bereid zijn eventueel steun te verlenen zonder een wethouder te leveren.

Mocht dat allemaal niet lukken, dan zou een coalitie van VVD, PvdA en Texel 2010 het doel moeten zijn. In dat geval zou er een coalitie ontstaan die een krappe meerderheid van acht van de vijftien zetels in de gemeenteraad heeft.

Volgens de bevindingen van de informateur zien bijna alle partijen in VVD en PvdA een nieuwe coalitie. Meerdere partijen gaven bij Winkel aan bezwaren te hebben tegen college-deelname van Texels Belang. Zoeken naar een oplossing leverde niets op. 'Op essentiële punten is te weinig beweging bij alle betrokken partijen.' Eerder werd al duidelijk dat de kandidatuur van oud-wethouder Edo Kooiman als nieuwe wethouder voor Texels Belang gevoelig ligt. In de bevindingen van Winkel wordt dat verder niet met name genoemd.

VVD, PvdA en Texel 2010 verschillen van mening over de Groeneplaats, windmolens, duurzaamheid en een coffeeshop, maar volgens Winkel is er genoeg ruimte om de verschilpunten op te lossen en hoeft het de vorming van een nieuw college niet in de weg te staan. Hij stelt voor dat er een collegeprogramma op hoofdlijnen komt. 'Houd ruimte voor latere invulling of concretisering.' In het programma moet ook ruimte zijn voor partijen die niet deelnemen aan het college.

Winkel geeft meteen een aantal tips voor de komende jaren. Tijdens de gesprekken werd aangeven dat het raadswerk behapbaar moet blijven, dat de communicatie beter moet en dat het vertrouwen in de Texelse politiek moet worden hersteld. Volgens Winkel moet de gemeente zich meer openstellen voor de omgeving en moet Texel scherp op de financiën blijven. Dat is belangrijk voor het behoud van de zelfstandigheid. Voor Winkel zit het werk als informateur erop. Robbert de Jong, voorzitter van de VVD, neemt als het proces-begeleider het stokje over om tot een nieuwe coalitie te komen.