wat ik zeggen wou

Pilot OV

Aan de leden van de nieuwe raad:

Vreemd genoeg zijn de gebruikers van het openbaar vervoer vanaf het begin niet betrokken bij het in onze ogen zeer slecht doordachte plan. Vorig jaar hebben wij als gebruikers, die afhankelijk zijn van het Openbaar Vervoer, ons twee keer met de zaak bemoeid. Vier maanden later liet het Gemeentebestuur een ambtenaar een antwoordbrief schrijven. De Provincie Noord Holland, verantwoordelijk voor het streekvervoer, stelde een bedrag van 1,6 miljoen Euro beschikbaar voor een zogenaamde Pilot BOVT. Niet gehinderd door enige ervaring met de materie namen enkele goedwillende Texelaars het initiatief voor een plan, dat wonderlijk genoeg kritiekloos werd omarmd door het Gemeentebestuur. Ook ons is volstrekt duidelijk dat lijn 29 veel te vaak leeg rijdt en dus geldverslindend is. Daar komt bij dat de spreiding van het openbaar vervoer op Texel verre van ideaal is. Ergo nu er zo'n forse som beschikbaar komt, is het zinvol naar betere mogelijkheden te streven.

Onze bezwaren tegen de tot nu toe bekend geworden plannen zijn de volgende:

1. De prima functionerende lijn 28 wordt betrokken bij problemen die niets te maken hebben met het traject van deze buslijn, waar het overgrote deel van de reizigers per bus op Texel gebruik van maakt.

2. Afschaffing van de OV-chipkaart. Een zeer handig en qua tariefstelling handig en overzichtelijk systeem dat voor elke Nederlander gelijk behoort te zijn. Verwijzing naar de andere Waddeneilanden waar de OV-chipkaart niet gebruikt kan worden is, niet juist, want de situaties zijn onvergelijkbaar.

3. Een eenheidstarief waarbij dezelfde prijs moet worden betaald voor 2 km of 20 km is niet te accepteren onzin en loopt volstrekt uit de pas bij landelijk gehanteerde prijsstelling.

4. Het belsysteem met de bijbehorende paaltjes is aantoonbaar onhandig, duur en zal leiden tot problemen bij de uitvoering.

Wij hebben daarnaast gewezen op de gevolgen voor de reizigers.

A. De grote meerderheid komt aanzienlijk tot zeer veel duurder uit. Het door ons gepubliceerde cijfervoorbeeld is gebaseerd op enerzijds informatie van het openbaar vervoer en anderzijds op de plannen van de BOVT.

B. Contant aan de chauffeur betalen leidt tot vertragingen. Elke regelmatige gebruiker van de bus kan constateren dat de enkeling die nog een papieren kaartje koopt voor oponthoud zorgt. Bij Texelaars en vooral bij toeristen zal afschaffing van de OV chipkaart tot begrijpelijke irritaties leiden.

C. De uitwerking van het belsysteem in combinatie met de paaltjes bleek bij het gesprek met wethouder Hercules nog totaal niet klaar. Een ongemakkelijk onderwerp voor de wethouder.

Vier maanden na onze eerste brief waarmee wij bezwaar maken tegen de BOVT plannen kregen we de onder verantwoording van B en W opgestelde antwoordbrief. Aan het begin van de brief houdt de ambtenaar een verhaal over lijn 29. Daarover gaan onze brieven niet. We zijn ons bewust van de problemen met het in de huidige vorm doorgaan. Ook wij als gebruikers van de bussen zullen het toejuichen als er beter over heel Texel verspreid busvervoer zou komen. Het verslag van het gesprek met wethouder Hercules wordt voor kennisgeving aangenomen. Dat is begrijpelijk want de wethouder moest vage slecht onderbouwde antwoorden geven. Een pijnlijke zaak voor een door ons gerespecteerde man, opgezadeld met een hoofdpijndossier. De zogenaamd goede raad, die de ambtenaar ons namens zijn superieuren geeft: ´Wacht nu eerst maar eens tot we met de definitieve plannen komen´ nemen wíj voor kennisgeving aan.

Hans en Janna van Zeijlen .

Méri en Fridtjof Blanken.