Iedere donderdag rent dit groepje van de OSG naar het Schilderend om tosti's te eten.
Iedere donderdag rent dit groepje van de OSG naar het Schilderend om tosti's te eten. Foto: Job Schepers

Cokedealer komt weg met werkstraf, politiek kijkt naar aanpak drugsoverlast

De rechtbank in Alkmaar heeft woensdag een 19-jarige cokedealer uit Oosterend tot 150 dagen cel veroordeeld, waarvan 112 dagen voorwaardelijk. Daarnaast kreeg de Texelaar een taakstraf van 160 uur opgelegd. Dit terwijl in eerste instantie een jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk was geƫist.

In de praktijk hoeft de inwoner van Oosterend niet meer de gevangenis in door aftrek van zijn voorarrest. De straf is dus aanmerkelijk lager dan de eis die de officier van justitie, die naast een jaar gevangenisstraf een zogenoemde 'afroomboete' van 3.500 euro op wilde leggen, gelijk aan de winst die hij volgens haar met zijn handel maakte.De rechtbank meent echter dat het opleggen van een geldboete 'in dit soort zaken in het algemeen geen passende sanctie is'. Als het Openbaar Ministerie (OM) de Oosterender zijn criminele winsten wil afpakken, dan vindt de rechtbank dat justitie daarvoor een aparte ontnemingsprocedure moet starten. Het OM vond twee weken geleden dat de Oosterender stevig moest worden aangepakt. De aanklaagster noemde het schokkend dat de Oosterender zich al op zo'n jonge leeftijd met drugshandel had ingelaten. 'k ben hiervan geschrokken', zei ze. De Oosterender zelf liet bij de behandeling van zijn zaak al doorschemeren zijn lesje te hebben geleerd. Hij werd bij de politie aangebracht door zijn vader, nadat die hem had betrapt bij de preparatie van zijn illegale handelswaar. Inmiddels lijkt de Oosterender het rechte pad weer te hebben gevonden. Zijn toekomst ligt op de boot van zijn vader, zei hij, met wie hij de afgelopen tijd eenmaal is mee geweest. Ook start hij medio september een maritieme studie. De rechtbank heeft dat zwaar meegewogen in de strafoplegging. Ook speelde een rol dat hij geen strafblad heeft en tijdens de zitting heeft aangegeven in te zien dat hij bezig was met 'verkeerde dingen'. De rechtbank refereerde verder aan een rapportage van de reclassering, die bevestigt dat de Texelaar zijn leven een andere wending heeft gegeven en dat de kans normaal gesproken klein is dat hij weer in oude fouten vervalt.

Aanpak overlast

Inmiddels is de gemeente aan het kijken hoe drugsoverlast in de toekomst het beste aangepakt kan worden. Zo stelt het college voor het Joint Manifest Regulation als gemeente te ondertekenen. Dit manifest roept de landelijke politiek op tot de realisatie van een landelijk stelsel voor gecertificeerde en gereguleerde canabisteelt. Dit staat helemaal los van een mogelijke coffeeshop op het eiland. Wethouder Hercules geeft aan dat een geregulierd softdrugssysteem een bom kan leggen onder de drugshandel in het algemeen. Daarnaast komen de partijen Texels Belang, VVD, Texel 2010, het CDA en Lijst 8 met een motie waarin ze het college oproepen om voor mei 2014 met een plan van aanpak te komen met een opsomming van maatregelen die de gemeente Texel gaat nemen, een opsomming van de (overige) instrumenten die de gemeente tot haar beschikking heeft en zal gaan inzetten in de strijd tegen drugs en drugsoverlast, inzicht in andere bevoegde instanties en wat zij in dit kader voor ons kunnen (en gaan) betekenen. Daarnaast willen zij dat het college contact zoekt met andere gemeentes die dit probleem kennen. 'De roep vanuit de bevolking om een aanpak van de drugsoverlast wordt steeds groter. Men heeft het gevoel dat dealers nu ongestoord en ongestraft hun gang kunnen gaan, waardoor met name de jeugd veel te gemakkelijk in aanraking kan komen met drugs', meldt de motie.