Drugsoverlast vergt eilandbrede aanpak

Geen speurhonden, razzia's in De Koog of andere zichtbare politie optredens om drugs op te sporen, maar meer voorlichting, aan ouders en jongeren. Aldus het advies Ben de Visser, groepschef van de Texelse politie. Ook hamerde hij op beter overleg met de horeca.

'Drugs niet soft, maar hard aanpakken', is de titel van de motie van meerdere partijen die pleit voor een Plan van Aanpak voor drugsbestrijding. Volgens De Visser ontbreekt het niet aan voldoende wetgeving. 'Wat we wel nodig hebben is wettig en overtuigend bewijs. We moeten meldingen, feiten en omstandigheden hebben waarmee we verder kunnen rechercheren', vroeg hij om tips. Als voorbeeld noemde hij twee jongens die naar de politie stapten omdat ze het zat waren. Verklaringen als deze neemt de politie volgens De Visser heel serieus. Er zijn de afgelopen maanden zeven drugsdealers aangehouden en twintig drugsgebruikers gehoord.' Wiet is volgens hem niet het grootste probleem. 'Dat zijn pilletjes van drie, vier of vijf euro.' De pil die onlangs bijna een Texelse jongen doodde, noemde hij een 'granaat'. 'Die kost vijf euro, niet te onderscheiden van paracetamol. Deze pillen geven niet zozeer overlast, zoals drank en cocaïne. Ze zijn wel schadelijk voor de volksgezondheid. In de meeste pillen zit afvoer-ontstopper. Wat denk je dat jarenlang gebruik doet met hersenen en organen.'

Volgens De Visser zijn er op Texel overwegend kleine dealers actief. 'Met vijftien pilletjes op zak, die er een zakcentje mee verdienen.' Naar aanleiding van de opmerking gisteravond in de raadscommissie dat de horeca graag met de politie wil samenwerken zei hij: 'We krijgen juist heel weinig signalen van de horeca. De horeca weet veel meer dan je denkt, ze weten precies wat zich in hun tent afspeelt. Ik wil graag in overleg met de horeca, volgens mij ligt daar een sleutel.'

Aan voorlichting ontbreekt het niet, zei wethouder Hennie Huisman, die een lange reeks van voorlichtingsactiviteiten opsomde. Wel noemde politiechef Visser het teleurstellend dat bij een recente voorlichtingsbijeenkomst over drugs waarvoor 200 ouders waren uitgenodigd, er slechts vier ouders kwamen opdagen.

Burgemeester Giskes: 'Een heel akelig probleem dat op Texel een bovenmatige hoeveelheid jongeren een bovenmatige hoeveelheid drugs (en alcohol) gebruikt. Helaas zijn we kampioen van Noord-Holland. Het zijn niet de toeristen, het is onze eigen jeugd. Ik zou willen dat we een toverstokje hadden van: nu is het uit. Maar zo werkt het helaas niet. Het is makkelijk om alleen naar de ouders te wijzen, maar die kunnen het ook niet alleen. Je weet niet altijd wat je kind uitspookt. Hoe krijg je het met z'n allen voor elkaar om dat akelige probleem op orde te krijgen? De OSG is een goede plek voor voorlichting. Misschien kinderen meer laten filosoferen over het leven, wat doe ik met mijn lijf en mijn toekomst.' Giskes benadrukt dat controle op de boot niet zaligmakend is. 'Drugs komen niet alleen via de veerboot naar Texel.' Hoewel Texel geen eigen rechercheurs heeft, kan de politie op het eiland wel een beroep doen op de recherche elders, zei De Visser.