Groenzwart

Coalitievorming

De 'verkenning' van de coalitie Texels Belang, VVD en PvdA door Jos Timmer is mislukt. Sterker nog, uit de scherpe toon in de verschillende persberichten valt op te maken dat TB enerzijds en VVD en PvdA anderzijds als kemphanen tegenover elkaar staan. Dat belooft wat voor de komende vier jaar.

Wat is hier aan de hand? TB dat de afgelopen vier jaar in de personen van de onlangs gedecoreerde Joop Groeskamp en Willem Vlas als oppositiepartij zo'n constructieve houding innam werd (mede) daarvoor beloond met de verkiezingsoverwinning. Is TB van vóór de verkiezingen, niet meer dat van erna? De partij heeft de hakken in het zand gezet en is uit de gesprekken gestapt voor de gedroomde 3-3-3 coalitie.

Al eerder werd gesteld dat de standpunten niet zo heel veel uit elkaar lagen. Er zijn hobbels, maar met wat goede wil zijn die te nemen. Zover is het niet gekomen, de gesprekken strandden al over de poppetjes. Eén welteverstaan: Edo Kooiman. Waar TB vindt dat de van Texel2010 gehaalde wethouderskandidaat door de ervaring in de eerste periode sterker is geworden, nemen VVD en PvdA het TB kwalijk dat die niet vooraf heeft ingezien dat Kooiman geen 'integere' keus was. Hierin schieten PvdA en VVD door. De tussentijdse overstap van TX2010 naar TB was weliswaar onhandig en ondoordacht, maar over het gebrek aan integriteit dat politici hem verweten fronst men de wenkbrauwen. Omdat het niet aan zijn kwaliteiten lag, mag je aannemen dat hij door zijn oude politieke vrienden niet meer werd gepruimd.

De kandidaatstelling van Kooiman als wethouder was dus omstreden, buiten, maar ook binnen TB. De weerstand van VVD en PvdA tegen Kooiman was algemeen bekend, gespeculeed werd dat TB Groeskamp, kandidaat nummer twee, naar voren zou schuiven als wethouder. De hardnekkigheid waarmee TB voor Kooiman bleef kiezen, getuigt van standvastigheid, maar roept wel vragen op over het besef van politieke realiteit binnen TB. Die werkelijkheid is dat Groeskamp brede steun genoot en Kooiman als raadslid vier jaar de tijd had het vertrouwen te herwinnen en alsnog wethouder te worden.

Wat zijn nu de opties nu TB en VVD/PvdA niet matcht? TB straks niet aan het stuur zit, maar mokkend in de oppositiebanken? Fractievoorzitter Piet Standaard steekt anders in elkaar dan Groeskamp en Vlas, de nieuwe coalitie kan de borst nat maken. Maar hoe gaat dat nieuwe college er uit zien? Keus genoeg voor PvdA en VVD. Maar de versnippering binnen de politiek maakt het regeren er niet eenvoudiger op. Wie het ook wordt, ieder zal wat uit de onderhandelingen proberen te slepen. Maar meer compromissen en meer besluiteloosheid, daar zit Texel - zeker nu - niet op te wachten.