Linda Eelman in

De Kleine Expositie

In De Kleine Expositie van Het Open Boek aan de Binnenburg is een tentoonstelling ingericht met tekeningen van de oud-Texelse Linda Eelman.

Linda groeide op in polder Het Noorden, op hoeve Noordwijk. Eind jaren tachtig deed ze een opleiding kunstacademie in Kampen, vervolgens had ze een baan in een atelier in Rotterdam. Uit die periode heeft ze nog tekeningen, geïnspireerd op foto's van een vroegere wandeling in de buurt van Oosterend. Door besognes van werk en gezin kwam het tekenen er een tijd niet meer van. Tot het kort geleden begon te kriebelen en ze de draad oppakte waar het ooit was gestopt. De tentoonstelling laat zien dat ze het nog niet is verleerd. Bij elkaar hangen er elf tekeningen, mooi strak in de lijst en samen heel licht. Wat meteen opvalt, is hoe dicht ze met haar werk bij de basis is gebleven: een velletje A4 en een potlood HB, dat moest genoeg zijn. De meeste tekeningen zijn op Texel gesitueerd. Een enkeling is wat ouder, maar allemaal zijn ze van het landschap van haar jeugd nabij Oosterend en in Het Noorden. De rest is van een ander eiland, dat van Dordrecht, haar huidige woonplaats. Die tekeningen zijn nieuw, nog van dit jaar, maar min of meer op dezelfde manier ontstaan als de Texelse. 'Uit een wandeling met foto's, en uit verwondering over de uitgestrektheid en het lijnenspel in de verte', aldus Eelman. Wat haar op Texel aantrekt, is het platte van het landschap, met daarin de vormen van boerderijen en boeten. 'In Dordrecht heb je die horizontale lijnen ook, maar daar worden de dijken en polderwegen geflankeerd door hoge, kilometerslange boomsingels, met een patroon van almaar wisselende schaduwen over de weg'. Ze tekent het heel precies, bijna fotografisch, maar laat ook veel weg. Dat geeft een suggestie van ruimte, een verstilde wereld. Eelman werkt sinds zeven jaar als docent beeldende vorming aan het Da Vinci College. Ze vindt het heerlijk om zelf ook weer te tekenen. Van haar nieuwe potlood is nog maar een stompje over.


Verduurzaming

De Provincie Noord-Holland en het Europees Visserij Fonds stellen €185.000,-beschikbaar voor projecten die bijdragen aan de verduurzaming en economische versterking van de visserijgemeenten. Aanvragen kunnen van 1 tot en met 28 mei worden ingediend via www.nhn.nl/evf. Het accent ligt op het bevorderen van de werkgelegenheid en het versterken van de economie. Het behoud van de sector wordt gezocht in modernisering.