Aanbesteding nieuwe veerboot blijkt nog geen gelopen race

TESO hoopt op korte termijn overeenstemming te bereiken over de bouw van de nieuwe veerboot Texelstroom. Er worden gesprekken gevoerd met een Spaanse werf. De tweede kandidaat die is overgebleven is Barkmeyer Shipyards in Harlingen.

Barkmeyer is bekend met de nieuwe veerboot. Het bedrijf dacht volgens commercieel directeur Hans Veraart intensief mee over de ontwikkeling van het schip, met name over de energiehuishouding. 'Daarvoor hebben we veel concepten uitgewerkt. Dit schip is voor ons een innovatief project en in lijn met recente projecten, zoals de bouw van tien schepen voor het Loodswezen, waarmee we momenteel bezig zijn. In september zijn we door TESO uitgenodigd voor de aanbesteding, eind december kregen we bericht dat we bij de laatste drie zitten en in januari bij de laatste twee. In februari stuurde TESO bericht dat de bootdienst eerst praat met de Spaanse werf, wij zitten zoals dat heet in de wachtkamerpositie.' Die Spaanse werf is LaNaval uit Bilbao, meldt het Financieel Dagblad. TESO voert momenteel onderhandelingen, maar de prijs alleen is niet doorslaggevend, meldt directeur Cees de Waal. Ook factoren als de nabijheid van de werf, betrouwbaarheid en kwaliteit spelen een rol. Spannende tijden dus, voor TESO, maar ook in Harlingen, waar Veraart de moed nog niet heeft opgegeven. 'Dit zou een hele mooie opdracht voor ons zijn, waar een heleboel mensen plezier van kunnen hebben. We kunnen dat schip hier goed bouwen en goede service en nazorg leveren. We zitten vlakbij en hebben de benodigde voorfinanciering voor het schip op de rit.'

Onlangs leidden de gesprekken tussen TESO met de Spaanse werf tot Kamervragen aan minister Kamp van Economische Zaken, met name over de vraag in hoeverre de Zuid-Europeanen concurrentievoordeel hebben van ongeoorloofde overheidssteun. Kamp antwoordde dat hij hiervoor geen aanwijzingen heeft.